Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Evren Yaşar’ın “ İlaç Kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Yaşar, “Hepimiz yaşlandıkça ilaç kullanımı artabiliyor. Şeker, tansiyon, kolesterol derken, bir bakıyoruz ki her gün bir avuç dolusu ilaç alıyoruz. İşte buna “çoklu ilaç kullanımı” yani polifarmasi diyoruz” dedi.

“Komşu Tavsiyesiyle Değil, Doktor Bilgisiyle İlaç Kullanın!” diyen Rektör Prof. Dr. Evren Yaşar, “Mahallede sohbet ederken ya da kadın günlerinde hepimizin duyduğu o klasik cümleler vardır:

 “Benim belim ağrıyordu, şu ilacı aldım, çok iyi geldi. Sen de dene!”  “Bu hap tansiyonu düşürüyormuş, bizim Ayşe çok memnun!” İşte tam da bu noktada durup bir düşünmek gerekiyor. Çünkü başkasına iyi gelen bir ilaç, size hiç de iyi gelmeyebilir; hatta zarar verebilir!  Hepimiz yaşlandıkça ilaç kullanımı artabiliyor. Şeker, tansiyon, kolesterol derken, bir bakıyoruz ki her gün bir avuç dolusu ilaç alıyoruz. İşte buna “çoklu ilaç kullanımı” yani polifarmasi diyoruz. Bu durum bazen gerçekten gerekli olabilir, ama asıl mesele bu ilaçları doğru kullanmak. Komşu tavsiyesiyle alınan bir ağrı kesici, kullandığınız başka bir ilaçla etkileşime girip sağlığınızı riske atabilir. Ya da günlerde anlatılan mucizevi bir bitki çayı, tansiyon ilacınızın etkisini azaltabilir. Unutmayın, her ilaç vücutta farklı çalışır. Her insanın metabolizması, yaşı, kilosu, hastalığı farklıdır. Bir başkasının reçetesi size uygun değildir” diye konuştu.

HANGİ İLACI NEDEN KULLANDIĞINIZI BİLİN

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Evren Yaşar şöyle konuştu:  “Bazen fark ediyoruz ki insanlar kullandıkları ilaçların ne için olduğunu bile bilmiyor. Oysa bu çok önemli!  Doktorunuza Sorun: Her ilacın ne için verildiğini mutlaka öğrenin. Gerekiyorsa not alın. Tüm İlaçlarınızı Listeleyin: Farklı doktorlara gidiyorsanız, kullandığınız tüm ilaçları bir listeye yazın ve her kontrolde yanınızda götürün.

Eczacınıza Danışın: Eczacınız ilaçlarınızın birbirleriyle uyumu konusunda size yol gösterebilir.

“Kadın Günleri Sohbeti Hayatınızı Değiştirmesin!” Elbette sohbet güzel şey. Ama ilaç konusu sohbet malzemesi olmamalı. Ayşe Teyze’nin tansiyonu için aldığı ilaç, sizin kalbinizi zorlayabilir. Ya da komşunuzun kullandığı bir ağrı kesici, midenizde ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

“TAKİPÇİSİ OLUN”

Yaşar konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “İlaçlar doğru ellerde hayat kurtarır, yanlış ellerde ise tehlikeli olabilir. Sağlığınıza yatırım yapmanın en kolay yolu, bilinçli olmaktır. Komşu tavsiyesiyle değil, doktor önerisiyle ilaç kullanın. Çünkü sizin sağlığınızı en iyi bilen kişi, sizi tedavi eden doktordur. Haydi, ilaçlarınızı bir gözden geçirin. Hangi ilacı neden kullandığınızı öğrenin. Kullandığınız ilaçları not edin, listeleyin” ifadelerine yer verdi. Murat KARATEKİN