Yozgat’ta kuru bamyanın fiyatı cep yakıyor. Bu yıl yüzde yüz zaman gelen kuru bamyanın kilosu 2 bin liradan satılıyor.

Yozgat’ta yaş bamya mevsiminde 80 ila 100 lira arasında satılırken, aynı bamya kurutulduktan sonra kilosu bin lira ila 2 bin liraya satılıyor. Lüks bir tüketim haline gelen bamya, geçtiğimiz yıllarda kilosu bin 200 liradan satılırken bu sene 2 bin liraya satışa sunuluyor.

Yozgat’ta baharatçılık yapan Orhan Dolangez, bamyanın üretim anlamında sadece belli bir bölgede üretildiğini, daha çok Amasya bölgesinde üretildiğini söyledi. Üretimin de kısıtlı miktarda yapıldığına dikkat çeken Dolangez, üretiminin biraz zor olduğunu, toplanması, bunun iplere dizilmesi, kurutulması, kuruduğu zaman fire vermesi, zahmetli bir iş olduğunu kaydetti. Sınırlı bir bölgede yetiştirildiği için ürünün pahalı olduğunu anlatan Dolangez, ‘’Bu ürün sektörün ve piyasanın talebi de tabii ki fiyat belirleyen etkenlerden bir tanesi. Üç sene öncesinde, Pandemi öncesinde 300-400 liraya sattığımız bamyayı bugün 2 bin lira civarında satılıyor. Bamyanın bu fiyat belirleyen kendi arasında sınıfları da var. İğne ucu dediğimiz bamya var, çiçek bamya dediğimiz bamya var, iri bamya var, yaş bamya var. Bunların her bir tanesi farklı şekilde piyasada alıcısı var, fiyat değerleri var. Bunlar fiyatı belirleyen etkenler. Yaş bamya sezonunda 80-90-100 civarında satılıyor. Bunlar biraz daha iri, vatandaş bunu yaş olarak alıp, dilimliyor, buzdolabına atıp, derin dondurucuda bunu saklıyor daha sonra da yemek olarak kullanabiliyor’’ dedi.

Bamyanın bugün herkesin tüketebileceği bir ürün olmaktan çıktığına vurgu yapan Dolangez, 100 gram bamyanın bugün 200 lira olduğunu, iki kişilik bir aileye ancak yetecek bir pozisyonda olduğunu belirtti. Bamya et ile beraber tüketilen bir ürün olmasından dolayı etin fiyatınında 450 ile 600 lira civarında olduğunun altını çisen Dolangez, “100 gramlık bir yemek 500 liralık lüks bir tüketim ürünü haline geldi. Bamya artık herkesin tüketebileceği bir ürün olmaktan çıktı. Bamya kolejin içerdiği için belli bir yaştan sonra diz kapaklarındaki sıvı azalmasından dolayı onu takviye eden bir özelliği var. Bağırsak için mide için de çok faydalı. Lifli gıda olması hasebiyle insanların bağırsak yapısını da düzenleyen yapıya sahip’’ diye konuştu.

Yozgat’ta baharatçılık yapan Murat Ursavaş ise “Bamya bu seneki satışları gayet güzel, her seneki gibi bu senede müşterilerin talepleri çok oluyor. Çiçek bamya 2 bin lira arasında değişiyor, yaş bamya da ortalama 70-80 liradan kilosu satışı var. Çiçek bamya zahmetli bir iş, kurutulması, işçiliği biraz daha ağırdır. Yaş bamyanın bir kilosundan bir yemek yapıyorsunuz, kuru bamyanın 100 gramından bir aileye bir yemek yapıyorsunuz. Ortalama geçen sene de bin 200 lira arasında satışı vardı” şeklinde konuştu. İhsan Çelikkaya