Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 7 ilçe 23 köyde 30 çeşit buğday ekimi gerçekleştirildi. Demonstrasyon ekimleri ile hem çiftçi kalkınıyor hem de ülke ekonomisi.
Yerli buğday tohumunu çiftçilere tanıtan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü il genelinde demonstrasyon ekimlerini sürdürüyor. İl Müdürlüğü bu yıl 7 ilçede 23 köyde 8 kuruluşa ait 30 çeşit buğday ekimi yapıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, 1 kilo buğdayın bile ülke ekonomisine milyonluk katkı sağladığına dikkat çekti.
Özkaya, “İl Müdürlüğümüzün en önemli görevlerinden biriside İlimizde tarım istihsalinde üretim ve verimi artırmaktır. Bunu ise yerli tohumlarla yapmaktır. Bu kapsamda yerli ve milli çeşitler çiftçilerimizle birlikte çiftçi şartlarında ekilmekte ve çiftçilerimize tanıtılmaktadır. 2024 yılında 85 adet deneme demonstrasyon yaptık. 2025 üretim sezonunda da bu çalışmalara devam ediyoruz.
Son yıllarda yaşanan gelişmeler, üretmenin Ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Bu meyanda İlimiz genelin üretimde sağlanacak olan her 1 Kg, İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine milyonlarca TL katkıda bulunacaktır. Bu yıl Eylül ayında yağan yağışlarla toprak yumuşadı. Çiftçilerimizi tarlalarını sürerek hazır hale getirdiler. Bazı çiftçilerimiz buna bağlı olarak ekimlerini erken yaptılar. Erken ekim yapılan bu alanlarda sonraki dönemlerde yağış olmaması nedeniyle düzensiz çıkışlar oldu. Biz İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin ekimlerini erken yapmalarını tavsiye etmiyoruz. Ekim zamanının son yıllarda yaşanan İklim değişimine bağlı olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre ayarlamalarını tavsiye ediyoruz. Yaptığımız demonstrasyonlarda, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlüklerimiz ile TSÜAB'a üye özel sektör firmaları tarafından geliştirilerek tescil ettirilen 28 değişik buğday çeşidi, 7 İlçemize bağlı 22 köydeki 28 önder çiftçimizle birlikte ekilmiştir. Bu çeşitler; Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen; Aytenabla, Selamibey, Kürşad, Vehbibey, İmren, Balkır, Erbaş, İkizce96 ve Mete06 çeşitleri, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Taner, Selçuklu, Avşar, Türköz, Sırçalı, Yavuz, Tuğra, Buhara çeşitleri, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan Dumlupınar çeşidi, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Acar ve Durusa çeşitleri, Doğu Anadolu TArımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilmiş Parla çeşidi, ile TSÜAB’a üye Özel tohum firmaları tarafından geliştirilen Albayrak, Zerdane, Safir, Enerji, Enduro, Destan, Cömert ve Huntaş59 çeşitleridir. Ekimini yaptığımız bu çeşitlerin sonuçlarını inşallah yaz döneminde yapacağımız tarla günü ile duyuracağız. Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretim yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Murat KARATEKİN