Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Akif Uzbek, Yozgatlı esnafları uyardı.
Uzbek, yeni yılla birlikte birçok işlemin artık online olarak yapılacağını duyurdu.
E-Defter- E-Envanter- Mali Mühür gibi birçok alanda yapılan önemli değişiklikler hakkında bilgi veren Akif Uzbek, yapılan değişikliklerin hem vergi mevzuatını hem de muhasebe alanını yakından ilgilendiğine dikkat çekti.
Uzbek, “ 01.01.2025 Yılında, Bilanço’ya Tabi Olan Şahıs Firmaları ve Tüm Şirketler E-Defter Oluyor. 01.01.2025’ten İtibaren KDV Dâhil 3.000 TL’yi Geçen Tüm Faturalar Elektronik Ortamda Düzenlenmek Zorunda. 01.01.2026 Yılından İtibaren Tüm Faturalar Elektronik Ortamda Düzenlenecek. Aynı Günde Aynı Kişilere Düzenlenen Faturalar Topluca Birlikte Değerlendirilecek. 01.01.2026 tarihinden itibaren Kâğıt Fatura Artık kullanılmayacak” diye konuştu.
E-Defterdeki güncel durum hakkında bilgi veren Akif Uzbek, “2025 Yılında, Bilanço’ya Tabi Tüm Şirketler, E-Defter Olmak Zorunda. 31.12.2024 tarihinde, Bilanço Şartlarını Sağlayan, Bir Çok İşletme "E-Deftere" Geçmek Zorunda. Ancak; Bilanço defteri olan mükellefler, 1 Ocak 2025’ten itibaren E-Deftere geçecek olmalarına rağmen (509 No.lu Tebliğde Özel Olarak Belirlenen E-Faturaya Geçme Zorunluluğu Kapsamında Olanlar Dışında Kalanların) E-Faturaya geçmelerine yönelik yasal bir düzenleme bulunmuyor. 6 Sıra No’lu E-Defter Tebliğ Taslağında, Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Dernek, Vakıf, Sendika, Oda, Birlik, Federasyon, Konfederasyonların, E-Defter Olma Zorunluluğunun Olmadığı Açıklanmıştır. Ancak, Kooperatifler İle İlgili Bir Açıklama yok. Gelir İdaresi Başkanlığı, Süreci hızlandırmak ve kolaylaştırmak için, Dijital Vergi Dairesine “Mali Mühür” Olmadan Defter Göndermeyi Ekledi. Muhasebe Programları, Bulutta İmzalama Sürecine girdi. ‘Mali Mühürsüz E-Defter’ gönderebilmek Mali Müşavirler açısından işlemleri pratikleştirmek adına çok önemli” dedi.
E-Envanter hakkında da bilgi veren Akif Uzbek, “Yayımlanan, 6 Sıra No’lu E-Defter Tebliğ Taslağında E-Envanter’e geçileceği belirtiliyor. İsteğe bağlı olarak Envanter defterini 01.01.2025’ten itibaren E- Defter uygulaması kapsamında elektronik ortamında tutabilecek. Tebliğin yürürlüğe girmesi durumunda, 2025 yılı envanter defterinin açılış onayı Mayıs’ın 14’üne kadar yapılabilecek. Dolayısıyla kağıt defter tasdikine gerek kalmayabilir. Envanter Defteri e-Defter olursa, Açılış ve Kapanış Onayı Elektronik Ortamda Yapılabilecek” şeklinde konuştu.
Mali Mühür Alınmamalı Mı? sorusuna da cevap veren Akif Uzbek, “Mali Mühür olmadan, E-Defter Gönderilemiyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı, Tüm e-Defter Başvurularını, Mali Mühür olmadan, Dijital Vergi Dairesinden Alıyor. Böylece Mali Mühür Devre Dışı Bırakılıyor. E-Defter ve Berat Dosyalarının İmzalanması İçin, Mali Müşavire Yetki Veriliyor. Şayet Firma, E-Fatura Olmuyor, Sadece E-Deftere Geçiyorsa, Mali Mühür Alınmasına Gerek Yok. Ancak, E-Defter İle Birlikte Eş Zamanlı Olarak E-Fatura’da Olunuyorsa, İptal Faturalarda Mali Mühür Gerekli Olacağından Mali Mühür alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Murat KARATEKİN