Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanan obezite, günümüzde küresel bir salgın haline geldi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla yayılan bu sağlık sorunu, beraberinde birçok kronik hastalığı getiriyor.
Yozgat Şehir Hastanesi Diyetisyeni Öznur Polat, obezite tanısında en yaygın kullanılan yöntemlerden biri olan Beden Kütle İndeksi (BKİ) hakkında bilgi verdi:
- BKİ 25 kg/m²’nin üzeri: Fazla kilolu,
- BKİ 30 kg/m²’nin üzeri:Obezite sınırı olarak kabul ediliyor.
Obezitenin başlıca nedenleri arasında yüksek kalorili, dengesiz beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği olduğunu belirten Polat, "Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve psikososyal sorunlara yol açarak yaşam kalitesini düşürüyor" dedi.
Obezitenin tedavisinden ziyade önlenmesinin daha etkili olduğunu vurgulayan Polat, şu uyarılarda bulundu:
"Çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları, yetişkinlikte obeziteye zemin hazırlıyor. Bu nedenle erken yaşta sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmalı."
Obezite tedavisinin temel amacının sürdürülebilir kilo kaybı ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade eden Diyetisyen Öznur Polat, "Diyet programları kişinin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu ve yaşam tarzına göre özel olarak hazırlanmalı. Şok diyetlerden ve bilimsel olmayan yöntemlerden kesinlikle kaçınılmalı" dedi.
Diyetisyen Öznur Polat, obeziteyle mücadelede tıbbi beslenme tedavisinin yanı sıra düzenli fiziksel aktivite ve davranış değişikliğinin de şart olduğunu sözlerine ekledi. Haber Merkezi