Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, yeni yürürlüğe giren Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği hakkında bilgi verdi.
Şahin, yönetmeliğin getirdiği yenilikleri anlattı.
İl genelinde 48 aile sağlığı merkezi bulunduğunu aktaran Dr. Fatih Şahin, “Aile Hekimliği; sağlık sisteminin ön safında çalışmak ve hastaların sahip olabileceği herhangi bir sağlık sorunu ya da sorunları için bakım sağlayıcı ilk adımları atmak için kurulan bir sistemdir. İlimiz merkezinde 15 Aile Sağlığı Merkezi, ilçelerde 33 Aile Sağlığı Merkezi toplamda 48 Aile Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İlimiz genelinde 38 Aile Hekimliği Birimi, ilçelerde 109 Aile Hekimliği Birimi, toplamda 147 Aile Hekimliği Birimi hizmet vermektedir. 2024 yılı 11 ayda il genelinde Aile Hekimlerimizin toplam muayene ettiği hasta sayısı 2 milyon 149 bindir” dedi.
SİSTEM DEĞİŞİYOR
Aile Hekimliği sisteminin yenilendiğine dikkat çeken Dr. Fatih Şahin şu bilgileri verdi: “Her Aile Hekimliği nüfus kayıt sisteminin 4000 kişiden 3500 kişiye düşürülmesiyle Aile Hekimlerimizin hastalarını takip edip koruyucu sağlık hizmetlerinde daha etkin hale gelmesi hedeflenmiştir. Aile Hekimlerimizin kayıtlı hastalarının başvuru sonrası memnuniyet oranı ile Aile Hekimlerimize ek ücret ödenecektir. Aile hekimi uygun gördüğü hastaları için 2. Basamak sağlık kuruluşlarından randevu oluşturabileceklerdir. Bu sayede 2. Basamak sağlık hizmetleri 1. Basamak sağlık hizmetleri ile entegre şekilde çalışabilecektir.
Koruyucu sağlık hizmetlerine artan talep ile 2. Basamak sağlık kuruluşlarına başvuru sayısının azaltılması hedeflenmiş olup, Aile Hekimlerine verilecek ücretlerin kat sayılarının artırılması sağlanmıştır. Yine yeni yönetmelik ile Antibiyotik, mide koruyucu, ağrı kesici vb. ilaçların bir önceki yıldan az reçete edilmesi halinde ücret artırması yapılacağı gibi eşit reçete edilmesi halinde ise ücret kesintisi yapılmayacaktır. Böylece vatandaşlarımızın formül reçetelerini yazdırması büyük ölçüde azalacaktır. Sağlık Bakanlığımızın yeni gelen Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği ile ilgili ilk önceliği Aile Hekimlerimizdir. Aile Sağlığı Merkezlerimizde hastalanmadan insanlara müdahil olabilmek için; kronik hastalık takipleri, kanser tarama ve erken teşhis programları, gebe-bebek-lohusa takipleri, bebek-yetişkin aşılama programları yapılmaktadır. Doğru yerde doğru zamanda etkin müdahale edebilmek için tüm Aile Hekimlerimiz nüfusunu belirli zaman aralıklarında taramaktadır. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığımızın asıl amacı Aile Hekimliği sistemini yapılandırıp, kuvvetlendirip, destekleyip Aile Hekimlerine kurumsal kimlik kazandırarak 1. Basamak sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasıdır” Murat KARATEKİN