Yozgat’ta esnafın yılbaşı alışverişiyle rahatlama beklentisi, artan hayat pahalılığı ve daralan alım gücü nedeniyle gerçekleşmedi. Halk pazarında da durum farklı olmadı; tezgah açan esnaf hayal kırıklığı yaşadı.

Yılbaşı haftasında Yozgat şehir merkezindeki mağaza ve halk pazarlarında yaşanan durgunluk, esnafı zor durumda bıraktı. Vatandaşlar, alım gücünün düşmesiyle mağaza vitrinlerine bakmakla yetinirken, halk pazarında sebze ve meyve satışı yapmak için erken saatlerde tezgah açan esnaf da beklediği hareketliliği göremedi.

Yozgat Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Salih Çavuşoğlu, pazardaki durumu özetledi:

"Alım gücü düştükçe pazardaki hayat da düşüyor, mücadele de düşüyor, netice bu. Esnafımız sabahın erken saatlerinde büyük umutlarla tezgahlarını açıyor, ama yılbaşı hareketliliği de esnafımıza beklenen katkıyı sağlamadı."

Yozgat şehir merkezinde mağazaları gezen vatandaşlar ise, özellikle yılbaşı için sevdiklerine hediye almak istediklerini, ancak fiyatların çok yüksek olduğunu ifade etti. Artan hayat pahalılığı, vatandaşları ihtiyaçları kadar alışveriş yapmaya iterken, esnaf da maliyetlerin etkisiyle ürün fiyatlarını düşürmekte zorlandığını belirtiyor.

Haftanın iki günü kurulan halk pazarında, yılbaşı öncesi satış yapmak için umutla tezgah açan pazarcılar, durgunluk nedeniyle zarar etmekten endişe duyuyor.

Yozgat Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Salih Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Pazarımızı görüyorsunuz, kış şartlarında envai çeşit ürünlerimizle Salı Açık Pazar yerinde tezgahımızı Yozgatlı hemşehrilerimizin hizmetine açtık. Malum üç harflilerin sayesinde küçük esnaf bitme noktasına gelmiştir. Satmadıkları hiçbir şey kalmadı. Burası Yozgat, sözün bittiği yer. Fazla konuştuğumuz zaman yukarıdaki arkadaşlarımız rahatsız oluyor. Devletine vergisini veren her türlü araçlarının bandrolünü, sigortasını, muayenesini yaptıran esnafın son hali bu. Yukarıdan memleketi idare edenlerin vicdanına havale ediyorum. Şehirlerin nüfusuna göre üç harfleri yerleştirsinler. Sabahtan beri titreyerek çoluğumuza çocuğumuza 170 esnafla rızık götürme çabası içerisindeyiz. İnşallah sesimizi duyarlar. Bundan üç beş sene önceki yılbaşlarında satmış olduğumuz malların sebze, meyve, muz, kivi, armut, bu çeşit kestane gibi malların beşte birini satamaz duruma geldik. İnsanların ekonomisi dibe vurdukça pazarlardaki iş seviyesi de asgarinin çok altına düştü. Bugün bir arabanın maliyeti anormal bir şekilde 10-12 ton mal attığın zaman 300-400 bin lirayı buluyor. Bu pazarda 300-400 bin liralık malı nasıl satarız siz şahit oluyorsunuz. Alım gücü düştükçe pazardaki hayat da düşüyor, mücadele de düşüyor, netice bu. Üç sene öncesini arar oldu, iki sene öncesini arar olduk. Eskiden, iki sene önce yılbaşına bir hafta kala yılbaşı alışverişi başlar, esnaf belirli bir seviyede ticaretini yapardı. Şimdi yılbaşı diye bir şey kalmadı, vaziyet bu. Bugün yılbaşına bir gün var, pazarda bir tane müşteri yok, saat 11.00-11.30 olmuş. Yani bugünü biz sayıyoruz, bugün ticaret, pazarın olduğu için bugün diyorum, yoksa gece yılbaşı, alışverişin olduğu vaziyet. Burası Yozgat'ın 30-40 yıldır salı günleri kurulan pazarı, görselimiz de bu." Haber Merkezi