Bu etkinlikler kapsamında Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, eğitim kurumu yöneticileri, öğrenci velileri ve daire amirlerinin öğrencilerin ilk gün heyecanını paylaşabilmek için ilimiz merkez Yunus Emre İlkokulundaki etkinliğe katıldılar.  Bu durum eğitim ve öğretim adına çok olumlu bir gelişmeydi. Özellikle ilk ders zilinin çalması ile birlikte öğrencilerin büyük bir heyecan içerisinde sınıflarına koşuşturmaları da görülmeye değerdi. Öğrencilerin sınıflarındaki yerlerini alması ile birlikte, Yozgat Valisi ve İl Milli Eğitim Müdürünün de sınıflarda bulunması öğrencilerin moral, motivasyonlarına olumlu olarak katkı sağlarken, il genelindeki diğer eğitim öğretim kurumlarına da bu birlik ve beraberlik ortamının yeni eğitim ve öğretim ortamına olumlu yansımaları olacağı aşikardır. 
Özellikle eğitim ve öğretim faaliyetlerinin başladığı ilk gün il milli eğitim müdürlüğü yöneticilerinin okullara dağılarak, İstiklal Marşımızı öğrencilerle birlikte söylemesiyle birlikte, okullardaki idareci, öğretmen, öğrenci ve velilerin heyecanına ortak olmak, onların sorunlarını dinlemek adına yapılan faaliyetlerde ilimiz adına olmazsa olmaz diyebileceğimiz faaliyetlerdendi. Yaşanan bunca olumlu gelişmelerden sonra şimdi eğitim ve öğretim adına gerek idarecilerimiz gerek öğretmenlerimiz gerekse de velilerimizin üzerlerine birçok görevlerin düştüğü gerçeğini hiçbir şekilde göz ardı etmemeliyiz. 
Üzerlerimize düşen görev ve sorumluluklar derken şu husustan da bahsetmeden geçemeyeceğim Millî Eğitim Bakanlığı eğitim ve öğretim adına tüm tedbirleri alarak, önleyici hizmet çalışmaları ile birlikte öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatını en iyi şekilde devam ettirebilmesi için yönetmelik çalışmaları yapar. Millî Eğitim Bakanlığı bu çalışmaları yaparken bünyesindeki eğitim uzmanları, araştırmacılar, araştırma-geliştirme uzmanları ve eğitim öğretimin icra edildiği sahalardaki bilgi ve tecrübeleride yaptığı tüm çalışmalara yansıtmak zorundadır. Sonuç olarak yönetmelikler yayımlandığı andan itibaren hangi sorunun çözümü için yayımlandıysa o konunun çözümü için vardır. Dahası yönetmelikler sorunların çözümü noktasında başka sorunların oluşmaması açısından kamu yararı ve zararını da dikkate alınarak uzun uğraşılarla, alanında uzman kişilerce oluşturulur. Yani yönetmelikler toplumsal karmaşa ve çatışmaları önler, işlerin daha düzenli olarak yapılmasını sağlar, adaletsizliği önler, fırsat eşitliği ortamının oluşmasını vs. vs. sağlar. Bizlere eğitim paydaşlarına yani idareci, öğretmen, öğrenci ve velilerimize düşen görev ise devletimizin emir ve talimatlarını yerine getirebilmek üzere yönetmeliklere harfiyen uymaya çalışmaktır.  Bu hususu bizzat velilerimizin kamu kurum ve kuruluşlardan etkin ve verimli bir şekilde yararlanmaları, haklarını bilerek müracaatlarda bulunmaları açısından fayda sağlayacağı düşüncesiyle belirtmek istedim.
 İçerisinde bulunduğumuz Eylül ayı eğitim ve öğretim planlamalarının yapıldığı bir ay olması itibariyle yoğun olarak geçmekte beraber velilerimiz açısından da okul nakil ve geçiş tercihlerinin ön planda olması yönüyle oldukça yorucu bir ay olduğu görülmektedir. Özellikle velilerimiz, öğrencilerinin şartları uygunsa, onları açık lise kaydı yaptırarak eğitim ve öğretime devamlarını sağlamak, ilimiz merkezindeki mesleki eğitim merkezine öğrencilerini kayıt ettirerek meslek sahibi olmalarını sağlamak veya örgün eğitim ve öğretim kurumlarında yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetleri arasında gidip gelmektedir. Bu kapsamda öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri de göz önüne alınarak, okulların rehberlik servislerinin görüşlerinin alınması ile birlikte veli ve öğrencilerin en doğru kararı vereceği düşüncesindeyim. 
Birde çok önemli bir husus var ki oda öğrencilerimizin çok küçük yaşlardan itibaren yeteneklerinin keşfedilmesi noktasında birtakım çalışmaların yapılmasını son derece önemli buluyorum. Gerek okullarımızdaki beden eğitimi öğretmenleri ve müzik dersi öğretmenlerinin yönlendirme faaliyetleri, gerekse yetenek tarama çalışmaları ile birlikte öğrencilerimizin güzel sanatlar veya spor lisesi sınavlarına katılımlarının sağlanması da son derece önemli bir husustur. İlimiz merkezinde yetenekli öğrencilerimizin eğitim ve öğretimine yönelik olarak hem kendilerini geliştirmek hem de ileri ki meslek hayatlarını, ilgi ve yeteneklerine uygun bir meslek seçerek idame ettirebilmek için Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi ve Yozgat Spor Lisesi eğitim kurumlarımız bulunmaktadır. Bu durumu da sizlere hatırlatmak istiyorum. Eğitim paydaşları olarak öğrencilerimizin ilgi, istek ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak, bu doğrultuda doğru bir planlama yapıldığında eğitim ve öğretim adına çok olumlu sonuçlarla karşılaşacağımıza hiçbir şüphem bulunmamaktadır. 
Belirtmek istediğim bir diğer husus ise, öğrenme güçlüğü çeken veya çok ileri düzeyde bir zekaya sahip öğrencilerimizin tespiti de son derece önemlidir. Çünkü bu tür öğrencilerimize yönelik etkin ve verimli bir öğrenme ortamının gerçekleşmesini istiyorsak onların durumlarına göre bir eğitim-öğretim ortamı hazırlanmakta boynumuzun borcudur. Bu doğrultu da öğrenme yetersizliği, okul kültürüne uyumsuzluk, dikkatte yoğunlaşamama ve aşırı hareketlilik gibi daha birçok sayabileceğim davranışları gözlemlediğimiz öğrencilerimizde birtakım önlemler almalıyız. Bu önlemlerden en önemlisi ise eğitim kurumlarımızda alanında uzman rehber öğretmenlerimizi sürece dahil ederek bir takım tanılama ve izleme faaliyetlerin yapılmasını sağlamak olmalıdır. Bu konu da ilimiz merkezinde Rehberlik ve Araştırma Merkezi hem öğrencilerin davranış tanımlamalarının yapılmasında hem de tüm öğrencilere her türlü konu da yardım ve destek noktasında faaliyetlerine devam etmektedir.  Unutmayalım ki öğrenemeyen hiçbir çocuk yoktur. Yeter ki bizler doğru adımlar atarak, bir amaç belirleyelim.  Belirlediğimiz hedeflere uygun olarak doğru adımlar attığımızda devletimizin imkanları tüm öğrencilerimize sunulmuştur. Bu imkanlarla birlikte elde edilemeyecek hiçbir başarının olamayacağı düşüncesindeyim. İyi bir eğitim ve öğretim yılı temennisiyle tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Sevgiyle kalın.