Kurban Bayramı öncesi Yozgat’ta hayvan pazarlarında durgunluk yaşanırken, vatandaşlar daha uygun fiyatlarla kurban kesimi yapılabilen yurt dışı organizasyonlara yöneliyor. 
Yükselen kurbanlık fiyatları, alım gücü düşen vatandaşları alternatif arayışlara yöneltti. Yozgat’ta yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında önceki yıllara göre hareketlilik oldukça düşük seviyede kalırken, vatandaşlar yurt dışı kurban kesim organizasyonlarına daha fazla ilgi göstermeye başladı. Yozgat İNFAK Derneği Başkanı Ömer Yağmur, yurt dışında yapılan kurban kesimlerinin hem dini vecibeyi yerine getirme hem de daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşma imkânı sunduğunu belirtti. Yağmur, “Bizim ülkemizde küçükbaş kurbanlıklar 15 bin ila 25 bin liradan, büyükbaş hisse fiyatları ise 20 binden 40 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak biz Afrika’da sadece 4 bin 250 liraya kurban kestirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yozgat’taki kurban pazarlarında gözlenen düşük hareketliliğe dikkat çeken esnaf ise, fiyat soran vatandaşların çoğunun alım yapmadan pazardan ayrıldığını belirtiyor. Küçükbaş kurbanlıkların 13 bin ila 25 bin lira arasında, büyükbaş hisse fiyatlarının ise 25 bin ila 40 bin lira arasında değiştiği pazarda, vatandaş bütçesine uygun hisse bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle Yozgatlılar; vakıf ve dernekler aracılığıyla Afrika, Asya ve bazı Balkan ülkelerinde gerçekleştirilen daha ekonomik kurban kesim organizasyonlarına yöneliyor. Yurt içi kurban hisseleri 15 bin liradan başlarken, yurt dışı kurban hisseleri 4 bin ila 16 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.
Yozgatlı hayırseverler hem dini sorumluluklarını yerine getirmek hem de daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak amacıyla bu tür organizasyonlara bağışta bulunmayı tercih ettiklerini ifade ediyor. 
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Çalatlı “Bu sene de hayvan fazla yok. Buraya 22-23 çadır kuruluyordu, bu sene 8 çadır var. Kurbancılık demek ki küçülüyor artık. İleride ne olur bilmiyoruz. Fiyatlarda öyle afaki abartılacak bir şey yok. 2024 yılında 25-28 bin liraya sattığımız hisse bugün de en yiğit hayvan 35 bin lira, 25 bine de hayvan var büyükbaş hissesi, 35'e de var. Küçükbaşta 13 bin liradan 20 bine kadar, 22 bine kadar alınıp satılıyor. Hisse diyorlar, bilmiyorum hisse ne kadar başarılı ne kadar doğru ama hayvan fiyatı o kadar yüksek değil, hassasiyetle söylüyoruz. Kurbancıların yüzde 80’i kesimhane yaptırdı, kasap tuttu, eti kemikten ayırıp, parçalıyor. Kolaylaştırdık. Vatandaşımız kurbanı nasıl kestireceğiz diye düşünmesin, hayvancılar bu işi yapıyor. Ne olur 11.00'de keseceğine 12.00'de keser. sabah 07.00'de başlıyorlar 16.00’da herkesin hayvanı kesilmiş oluyor. Onun için vatandaşlarımızı buralara bekliyoruz. Alım gücü Türkiye piyasasını biliyorsun, ekonominin ne olduğunu biliyorsun. Ben 300 liraya aldığım yemi 2024'de bugün 700 liraya alıyorum. Bu hayvanın hamını 40 liraya alırken 90 liraya alıyorum. Mutlaka bir fark var. Ne gidiyorsa üreticiden gidiyor, tüketici geçen sene 2024 yılında bir hisseyi 28 bin liraya kesiyormuş bugün 35 bin lirayı geçiyormuş, en yiğit hayvanı. Kasap fiyatına geliyor. Biz burada öyle yüksek bir fiyata hayvan sattığımızı düşünmüyoruz. Gidişat, bu çile böyle devam ederse hepimiz tek seferde kestirip, kurtulacağız. Şu çadıra 60 bin lira harcadım, bunlar bir maliyet. 400 bin liraya kasap tuttum, eti kemikten ayırma, parçalama. Bu bizim cebimizden giden para. Kasaplara atıyorum 450 bin liraya veriyorsak hayvanı burada 480 bin liraya vermezsek zaten işin içinden çıkamayız. Onun için vatandaş bunu makul karşılaması lazım. Bunlara dikkat edilmesi lazım, üreticinin de değeri olması lazım. Üreticiyi de fazla ezmemeleri lazım. Biz birbirimize her gün lazımız. Bu üreticiyi bu şekil uzaklaştırdığı sürece yarın daha sıkıntıya düşecek. Onun için biraz destek vermeleri lazım, makul olmaları lazım, biraz taviz verilmesi lazım. Gerek biz gerek kesiciler. Bunların olması lazım. Şuraya geliyor bir kurban alıyor evine varıyor, evine girmeden komple üzerini değişmeden eve giremiyor. Biz bunu 365 gün yapıyoruz. Bunun bir maliyeti var, bir değeri var, bir sıkıntısı var. Bizleri de makul karşılamaları lazım’’ dedi. Haber Merkezi