Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri, akademisyenler eşliğinde 4 bölgede yer alan uygulama bahçelerinde tarım ürünlerinin üretim sürecini baştan sona deneyimleme fırsatı buluyor. Yaklaşık 3 bin dönümlük alanda yapılan çalışmalarda, toprak ve su analizlerinden ürünlerin ekimine, hasadına kadar tüm süreçler öğrencilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
TOPRAK VE SU ANALİZLERİ ÖNEM KAZANIYOR
Uygulama bahçelerinde eğitim alan öğrenciler, tarımsal üretimin en kritik aşamalarından biri olan toprak ve su analizlerini gerçekleştirmeyi öğreniyor. Son olarak Sorgun ilçesindeki Gedikhasanlı köyünde yapılan toprak ve su analizlerine yönelik eğitimlerde, Yozgat’ın su fakiri bir il olduğu vurgulanarak, doğru analiz ve uygun ürün seçiminin önemi üzerinde duruldu.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nin il merkezinde iki, Yerköy ve Sorgun ilçelerinde birer olmak üzere toplam dört uygulama bahçesi bulunuyor. Bu alanlarda öğrenciler, domates, biber, salatalık, çilek, elma, kiraz gibi sebze ve meyveler ile hububat, ceviz, goji berry ve süs bitkileri gibi çeşitli tarım ürünlerini yetiştiriyor. Yerköy ilçesindeki uygulama alanında ise hayvancılık, kanatlı, arıcılık ve tarla bitkileri üzerine çalışmalar yürütülüyor.
Sorgun ilçesinin Gedikhasanlı köyünde bulunan 114 dönümlük Bilal Şahin Uygulama ve Araştırma İstasyonu'nda meyvecilik ve bitki adaptasyonu çalışmaları sürdürülüyor. Ayrıca, Yozgat merkezdeki uygulama bahçelerinden birinde deneme ekimi yapılırken, diğerinde kenevir bitkisi yetiştiriciliği üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi, ziraat öğrencilerini teorik bilginin yanı sıra pratik eğitimle de donatarak geleceğe hazırlıyor. Uygulama bahçelerinde edinilen deneyimler sayesinde öğrenciler, tarımsal üretimin tüm aşamalarını yerinde öğrenerek, modern tarım yöntemleri ile donanımlı bireyler olarak yetişiyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Yakupoğlu, yağışlarla göletlerin bazen su ile dolmasının su sıkıntısı çekilmediği veya çekilmeyeceği anlamına gelmediğini hatırlatarak, geleceğin ziraat mühendislerine bu konuda önemli görevler düştüğünü söyledi. Yakupoğlu, şöyle konuştu:
"Toprak bilimi ve bitki besleme dersinin uygulama dersi için ikinci sınıf öğrencilerimizi arazimize getirdik. Üniversitemiz Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezi Müdürlüğü denetimindeki Gedikhasanlı Tarımsal Uygulama ve Araştırma İstasyonu’ndayız. 114 dönümlük bir arazide genellikle meyvecilik ve sebzecilik çalışmalarını yürüttüğümüz bir arazi. Ayrıca Yerköy'de de 2 bin 700 dönüm olan bir arazimiz var, hayvancılık ve tarla bitkileri yetiştiriciliğiyle alakalı, AR-GE denemelerimizi de orada yapıyoruz. Bu iki arazi aynı zamanda bizim topluma hizmet çalışmaları kapsamında yürüttüğümüz çeşitli budama benzeri eğitimlerde de kullandığımız arazilerdir. Bugün öğrencilerimize doğru toprak örneklemesini vurgular eşliğinde, bozulmamış toprak örneği alma silindirleri eşliğinde gösterdik. İkinci olarak toprak sıkışmasını anlattık. Dört çeşit sıkışmadan bahsettik ve ölçümlerinin nasıl kullanılacağını öğrettik. Üçüncü uygulamamızda ise öğrencilerimize toprağa su alma hızı yani enflasyon testini gösterdik ve birebir hepsini kendilerine uygulamalarını yaparak göstermiş olduk. Özellikle su sıkıntısının yaşandığı günlerde su kısıtı çalışmasının gündemde günlerde öğrencilerimizin sektörün ihtiyacı olan bilgilerle donanımlı bir şekilde mezun etmek için elimizden gelen bütün çalışmaları bütün gayretimizle sürdürüyoruz. İyileşme faaliyetlerimiz devam edecektir. Yozgat'ın su fakiri bir il olduğunu yani sudan yana problem olduğunu söyleyebiliriz. Evet çeşitli yağmur yağışlarıyla bazen göletlerimiz anlık olarak dolabiliyor ama bu su sıkıntısı yaşamadığımız yahut da gelecekte yaşamayacağımız anlamına gelmiyor. Dolayısıyla yapmamız gereken tarımsal anlamdaki suyu da doğru kullanmak. Haliyle öğrenci arkadaşlarımıza Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerine doğru sulama programının nasıl yapılacağını öğretmek de büyük anlam taşımaktadır." Haber Merkezi
Öğrenciler Uygulama Bahçelerinde Geleceğe Hazırlanıyor
Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri, akademisyenlerin gözetiminde 3 bin dönümlük uygulama bahçelerinde tarım pratiği yaparak, geleceğin ziraat uzmanları olarak yetişiyor.
YORUMLAR