Zorlu doğa koşulları ve hastalıklar nedeniyle 1980´li yıllarda Afganistan´ın Pamir Yaylası´ndan göç ederek 1982´de Türkiye´ye getirilen Kırgız Türkleri, önce Van'ın Erciş ilçesinin Ulupamir Mahallesi’ne oradan da 32 aile Yozgat'ın Yenifakılı ilçesine getirildi. Kendilerine özgü yaşamları ile dikkat çeken Kırgız Türkü kadınlar, Yozgat'ta Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan halı dokuma kursunu devam ediyor. Hem geleneksel halı dokumacılığını gelecek kuşaklara aktaran hem de ürettikleri halıları satarak aile bütçelerine katkı da bulunan Kırgız kadın ve genç kızları, usta öğretici gözetiminde Türk kültürünün çeşitliliğini yansıtan motifleri rengarenk iplerle halılara hayat veriyor. Her metrekaresinde binlerce düğümün bulunduğu el emeği göz nuru halıları ilmek ilmek işleyen Kırgız kadınları, özellikle ismiyle bir dönem dünya çapında nam yapan Isparta ve Hereke halılarını tezgahta dokuyarak geleneksel ve kültürel değerleri yaşatmaya çalışıyor.
“Bir halı üç ayda, iki ayda, el becerisine göre tamamlanabiliyor”
Daha önce Van’da da Kırgız Türkü kadınlarına yönelik kurs veren Usta Öğretici Hatice Bildirici, son üç yıldır da Yozgat’ta eğitimlerini sürdürüyor. Bir halının 2-3 ayda ancak tamamlanabildiğini kaydeden Bildirici, şöyle konuştu:
“Toplamda burada üç seneye yakın çalışıyorum, 15 sene de Ulupamir’de çalıştım, usta öğretici olarak. Buraya taşındılar, ondan sonra geldik burada kurs açtık. Üç yıldır da hemen hemen burada çalıştırıyoruz öğrencilerimizi. 12 öğrencimiz var, Halk Eğitim bünyesine yönelik çalıştırıyoruz öğrencilerimizi. İşverenimiz Malatyalı, o sipariş veriyor, biz yapıp, dokuyup ne zaman bittiyse ücretlerini öyle alıyorlar, halı bittikten sonra. Bir halı üç ayda, iki ayda, el becerisine göre tamamlanabiliyor. Halıları Hereke’ye yakın Isparta aralığı halı iplerine yönelik dokunuyor. İpler organik, işveren boyatıyor. Her şey işverene bağlı, tezgah, ip, çözgü, desen, malzemeler işverene ait.” Haber Merkezi