Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Alzheimer hastalığının tanımı, risk faktörleri, belirtileri ve hastalığın seyri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Şahin, Alzheimer’ın, hafıza ve düşünme becerilerini etkileyen, yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve zamanla basit işleri yapma yeteneğini engelleyen yavaş ilerleyen ancak geri dönüşü olmayan bir beyin hastalığı olduğunu ifade etti.
Dr. Fatih Şahin, Alzheimer hastalığının birçok risk faktörü olduğunu belirterek, bu faktörleri şöyle sıraladı:
İleri yaş
Ailede Alzheimer hastası bulunması
Bazı genetik yatkınlıklar
Düşük eğitim seviyesi
Ciddi kafa travması geçirmiş olmak
Kadın cinsiyet
Depresyon
Alüminyum, bakır, demir ve çinko gibi ağır metallerle intoksikasyon
Hipertansiyon
ALZHEİMER HASTALIĞI NEDEN VE NASIL OLUŞUR?
Dr. Şahin, Alzheimer hastalığının beyindeki bazı bölgelerde protein birikmesi sonucu sinir hücrelerinin zarar görmesi ve haberci kimyasal maddelerin azalmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Bu durumun, bellek ve öğrenme gibi zihinsel becerilerin bozulmasına yol açtığını vurguladı.
KİMLERDE VE NE SIKLIKLA GÖRÜLÜR?
Alzheimer hastalığının genellikle yaşlılıkta ortaya çıktığını belirten Dr. Şahin, "65 yaşın üzerinde her 10 kişiden biri, 85 yaşın üzerinde ise her iki kişiden biri Alzheimer hastasıdır. Kadınlar ve erkekler arasında görülme oranı hemen hemen aynıdır. Hastalık bulaşıcı ve kalıtsal değildir, ancak düşük bir oranda ailesel yatkınlık bulunabilir" dedi.
ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Alzheimer hastalığının belirtileri arasında zihinsel ve davranışsal bozukluklar yer aldığını ifade eden Dr. Şahin, en yaygın belirtinin unutkanlık olduğunu söyledi. Diğer belirtiler ise öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişiler tanıyamama, karar verme güçlüğü, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, amaçsız dolaşma ve hayal görme olarak sıralandı.
Dr. Şahin, Alzheimer hastalığının yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu ve zamanla hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç hale getirdiğini belirtti. Hastalığın seyri üç evreye ayrılmaktadır:
Başlangıç Evresi: İsimleri ve tarihleri unutma, yolunu şaşırma, kelimeleri bulamama, çevreye ilgisizlik ve hastalığı kabul etmeme.
Orta Evre: Belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, günlük işlerde yardım ihtiyacı, hayaller görme ve depresyon gibi ruhsal bozukluklar.
İleri Evre: Aile üyelerini tanıyamama, yemek yemede ve yürümede güçlük, idrar ve dışkı tutamama, ciddi davranış bozuklukları.
Dr. Şahin, Alzheimer hastalığı ile mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekerek, belirtiler görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Alzheimer hastalığı hakkında farkındalığın artırılması ve toplumsal bilincin geliştirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini de sözlerine ekledi. Büşra ÜNAL