Hak İş Sendikasının genişletilmiş Başkanlar Kurulu Antalya’da yapıldı. Genel Başkan Mahmut Arslan başkanlığında yapılan toplantıya Yozgat’tan Ferman Zararsız da katıldı.
Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda Ülkenin içerisinde bulunduğu siyasi-sosyal ve ekonomik durum, çalışma hayatının sorunları ile teşkilatın sorunlar değerlendirdi.
Kanunla çözülmeli
Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ivedilikle çözüm beklediği sorunları olduğunu dile getiren Arslan, 6772 sayılı kanunla verilmesi gereken ilave tediye haklarının yasada açık hüküm bulunmasına rağmen Yargıtay’ın aleyhte karar vermesinin kanun düzenlemesi gerektirdiğini ifade etti. Kamu Çerçeve Protokolü sürecinde de bakanlıkla hem ilave tediye hem de kadro alamayanların kadro alması adına iki ayrı protokol imzalandığını söyleyen Arslan, Bakanlığın iradesinin ortada olmasına karşın parlamentoda kanunla bu konunun çözülmesi için çabamızın devam ettiğini kaydederek, “KÇP’nin belediyelerde de uygulanması yönünde HAK-İŞ olarak büyük bir kararlılık sergiliyoruz. Belediyeler dahil kamuda 696 ile kadro alanların yaşadığı tayin ve becaiş hakları için de mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.
“TBMM’ye Sunacağız”
Ülkemizi ve çalışma hayatımızı yakından ilgilendiren vergi, gelir dağılımı adaletsizliği ve refahın adil paylaşımı konusunda HAK-İŞ Akademi tarafından önemli çalışmalara imza attığını kaydeden Arslan, çalışmanın sonuçlarının da kamuoyu ile paylaşıldığını belirterek, önümüzdeki hafta üç konfederasyonun çalışmalarının ortaklaştırılarak TBMM’de grubu olan siyasi partilerle taleplerin paylaşılacağının bilgisini verdi.
“Asgari Ücretin Ne Olacak”
Genel Başkan Arslan, asgari ücret tartışmaları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, “Tartışılması gereken asgari ücretin ne olacağı değil nasıl oluşturulacağıdır” dedi. Arslan, bugünkü asgari ücret tespit komisyonun yapısından sağlıklı sonuçlar çıkamayacağını, 1970’li yılların mevzuatıyla gerçekleştirilmiş yapının temsiliyetinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz hep yanlış gider” benzetmesinde bulundu.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değiştirilmesi ile sağlıklı sonuçlar elde edilebileceğini de ifade eden Arslan, “Daha çok katılımcı, daha fazla kapsayıcı ve daha geniş kitleleri içine alan bir model ortaya çıkarabilirsek asgari ücret tespiti yapıldığı zaman toplumun geniş kesiminin ‘evet bu bizim için yeterlidir’ dediği bir noktaya gelebiliriz. Aksi halde bugünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuatıyla bir ay süreyle maalesef bir komedi izliyoruz” dedi.
“Emeklilik Sistemi Adaletten Uzak”
HAK-İŞ olarak, ‘Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu’nu 6 Kasım 2024 tarihinde bir basın açıklaması ile de yeniden gündeme getirdiklerini belirten Arslan, “Emeklilik sisteminin mevcut yapısı işçiler ve emeklilik hakkı kazanacak olanlar için adaletsizliklerle dolu. Özellikle daha fazla prim ödeyen kişilerin daha düşük maaş almalarına sebep olacak bir adaletsizlik var. 2024 yılında emekli olmayı planlayan ancak emekliliğini erteleyen bir çalışan 2025’te emekli olması durumunda %35 oranında bir kayıpla karşılaşacak. 2025 yılında emeklilik hakkını elde edecek olan için büyük bir sıkıntı var. Bu sene emekli olamıyor. Emeklilik hakkı gelmemiş, 2025 yılında emekli olduğu zaman da bu sene emekli olana göre yüzde 35 gelir kaybına uğruyor. Bu haksızlık, bu adaletsizlik çünkü daha fazla prim ödüyor. Daha çok prim ödeyen yüksek emekli maaşı almalı” dedi.
Konuşmaların ardından şube ve il başkanları değerlendirmelerde bulundu. Murat KARATEKİN