Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Genç Girişimciler Topluluğu (GGT) Başkan Yardımcısı Şevval Bal koordinatörlüğünde yürütülen “Genç Girişimci Adayları için Kümelenme Modeli Temel Eğitimi” projesinin ikinci etabı da gerçekleştirildi.
ÜNİDES (Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı) kapsamında desteklenen projenin, YOBÜ Genç Ofis’te 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü düzenlenen ikinci oturumuna farklı bölümlerden 16 öğrenci katıldı.
YOBÜ – GGT Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın eğitmenliğinde grup çalışmaları yapıldı. Etkileşimli ve aktif katılımlı olarak yürütülen buluşmada, nitelikli ve doğru bir kümelenme açısından kümelenmenin yönetimi, koordinasyonu, stratejik analiz ve projelerin izlenmesi için bir liderlik ekibi oluşturulması, üniversitelerin ilgili birimlerinin sanayi ile iş birliğini sağlamaya olanak veren bir AR-GE yapısının kurulması, yenilikçi ve uzman firmaların kümelenme içinde yer alması, yeni ürünler geliştirilmesine olanak verecek tamamlayıcı hizmetlerin sağlanması, test merkezleri, laboratuvarlar ve araştırma birimlerinin kurulması, iş birliği ve bilginin paylaşılmasına imkân verecek kurumların kümelenme içinde yer alması, kümelenme üyelerinin iş birliği projelerine istekli şekilde katılımının sağlanması, finansal destek için kamu ve özel sektör kaynaklarının sağlanması, tanıtım ve markalaşma kapasitesinin geliştirilmesi, uluslararası küme ağlarına, fuarlara ve etkinliklere katılım sağlanması, işletmelere maliyet avantajı sağlayacak ortak faaliyet ve hizmetlerin tanımlanması ve sağlanması, yöneticilerin eğitimi, girişimcilik kursları gibi eğitimlerin verilmesi, üniversitelerle ortak planlanan ve kümelenme dâhilindeki iş gücünün yeteneğini artırıcı kursların planlanması, küme içi bilgi erişimini kolaylaştıracak internet sitesi ve portalı kurulumunun yapılması hususlarının niçin gerekli ve önemli olduğu ele alındı ve bunun nasıl mümkün olabileceği irdelendi.
Öğrencilerin kendileri için halen çok yeni olduğunu ifade ettikleri ve kalkınmaya dair yol, yöntem ve modellerden haberdar olduklarını vurguladıkları böyle bir projeden faydalanmış olmalarını çok değerli buldukları gözlendi. Ele alınan başlıkların merak uyandırdığına değinen Proje Koordinatörü Şevval Bal, “Kümelenme yapılarında üyelerin iş birliği projelerine istekli katılımı nasıl sağlanır, neden bu katılım gereklidir sorularına yanıt aradık. İş birliği, girişimcilerin hem kaynakları verimli kullanabilmesini hem de yenilikçi çözümler geliştirmesini sağlıyor. Ortak projelerle ilerlemek, sadece bireysel değil kolektif başarıyı da beraberinde getiriyor” dedi ve kümelenmede yenilikçi ve uzman firmaların yer almasının nasıl sağlanabileceğine, bu firmaların kümelenmeye dahil edilmesi, tüm üyelerin bilgi ve tecrübe seviyesini artırırken, sürdürülebilir iş ağlarının kurulmasına da katkı sağlayacağına dair yorumlarını paylaştı.
Şevval Bal ayrıca “Katılımcı öğrencilerle birlikte yapılan araştırmalar ve bilgi paylaşımları, girişimcilik yolculuğunda güçlü adımlar atmak için harika bir başlangıç sundu” diyerek Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya ve proje desteği sağlayan UNİDES ile ilgili çalışmalarda yer alan herke gıyabında teşekkür etti.
Projenin üçüncü etabının 17 Mayıs 2025 günü teknik gezi ile devam edeceği de belirtildi. Haber Merkezi