Yozgat’ta geçmiş yıllarda hanelerde bulunan piyano, günümüzde müzik eğitiminin temellerini oluşturuyor.

1930’lu yıllarda Yozgat Lisesi’nde öğrenciler, müzik eğitiminde piyano kullanıyordu. Şimdi ise Yozgat Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi’nde müzik ve resim branşlarında eğitim alan öğrenciler hem yeteneklerini keşfediyor hem de geçmişle gelecek arasında köprüler kuruyor. Çeşitli ailelerin evlerinde kendine yer bulan piyano bugün Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğrencilerle buluşarak onları geleceğe hazırlıyor. Beynin her iki bölümünü de çalıştıran piyano eğitiminin akademik başarıya da katkısı oluyor.

 

Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Esmanur Baykal, lise son sınıf öğrencisi. “Gitar ve piyano çalıyorum. Çevremde müzik öğretmenliği okuyanlar tarafından keşfedilip bu alana yöneldim. Matematiksel açıdan ve el parmak gelişimi açısından piyanonun faydalarını gördüm” diyerek aldığı eğitimin sağladığı katkılardan söz etti.

Piyano Öğretmeni Yıldız Sağlam, 3 yıldır Güzel Sanatlar Lisesi’nde görev yaptığını belirtti. Sağlam, Piyanonun diğer enstrümanlara göre daha zor olmasına değinirken, “Sağ ve sol beynimizi aynı anda çalıştırıyor. Çocuklar biraz zorlanıyor. Ama öğrendiklerinde tınısı hoşlarına gidiyor ve daha fazla eser çalmak istiyorlar. Batı müziği eğitimi versek de Türk müziğini piyano üzerinde kullanıyorum. Öğrencilerime piyanoyu sevdirmeye çalışıyorum. Daha nadiren tercih edilmesi ise fiyatına ve taşınabilir olmamasına bağlı” ifadelerini kullandı.

Müzik Öğretmeni Ünal Karahasanoğlu ise güzel sanatlar liselerinde her branşta müzik eğitimi verildiğini ancak halk bazında düşünüldüğünde Türk müziğinde telli çalgıların daha yaygın olduğunu ifade etti. “Piyano, müzik eğitimi verilen okullarda zorunlu çalgıdır. Müzikle ilgili olan her branşta piyano eğitimi verilir” dedi.

Okul Müdürü Aytaş Şahin Yozgat’ın pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından dolayı kültürel hayatın da bundan etkilendiğine değindi. “Geçmişte 1920 ve 1940’lı yıllar arasında evlerde piyanolar bulunurmuş. Anadolu’da en çok kullanılan enstrümanlar telli çalgılar, bağlamalar, kemençeler, vurmalı çalgılar. Zamanla piyanolar da evlerde yer edinmeye başlamış. 1930’lu yıllarda Fransa’dan Anadolu’ya 3 tane piyano gelmiş. Bunlardan bir tanesi de Yozgat’ta bulunan körüklü tarihi piyanodur” şeklinde konuştu. Haber Merkezi