Dr. Şahin, işitme kaybının nedenleri, önleyici tedbirler ve bu alanda yapılan sağlık taramalarının önemine vurgu yaparak, işitme kaybının yüzde 50’sinin önlenebilir olduğuna dikkat çekti.
İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ
Dr. Fatih Şahin, işitme kaybının doğumsal ve doğumsal olmayan birçok nedene bağlı olarak gelişebileceğini belirtti. İşitme kaybına neden olan başlıca faktörleri şöyle sıraladı:
Bebeğin yoğun bakımda kalma durumu
Düşük doğum ağırlığı
Ağır sarılık geçirmesi
Bebeğe verilen bazı ilaçlar
Kalıtsal ve kalıtsal olmayan hastalıklar
Bu nedenlerin, bebeklerin yaşamının ilk dönemlerinde kalıcı ya da geçici işitme kayıplarına yol açabildiğini ifade eden Dr. Şahin, işitme kaybının erken tespiti için yenidoğan bebeklerin taranmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER VE SAĞLIK TARAMALARININ ÖNEMİ
İşitme kaybını önlemede sağlık taramalarının kritik bir rol oynadığını belirten Dr. Şahin, çocukların yeni doğan döneminde işitme taramasından geçirilmesi, çocukluk aşılarının (kızamık, menenjit, kabakulak, kızamıkçık) tam yapılması, ototoksik ilaçlardan kaçınılması ve orta kulak iltihaplarının etkin tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca aşırı gürültüye maruz kalmaktan kaçınılmasının da işitme kaybını önlemede önemli olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’DEKİ İŞİTME ENGELLİ SAYILARI
Dr. Şahin, Türkiye’de yılda yaklaşık 1.100.000 bebeğin doğduğunu ve her 1.000 bebekten 2-3’ünün işitme kaybı ile dünyaya geldiğini belirtti. Ayrıca çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları ve bazı ilaçların kullanımı sonucu işitme kaybı oranının yüzde 6’ya kadar çıkabildiğini ifade etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Ulusal Engelli Veri Sistemi’ne göre Türkiye’de 179.867 işitme engelli bulunduğunu belirten Şahin, engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul edip, yaşamlarını kolaylaştırmanın devletin önemli görevlerinden biri olduğunu vurguladı.
ULUSAL İŞİTME TARAMA PROGRAMLARI İLE ERKEN TANI VE TEDAVİ
Dr. Şahin, Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü olarak önceliklerinin işitme kayıplarını erken dönemde tespit etmek, tedavi ve rehabilitasyonlarını sağlamak olduğunu söyledi. Bu kapsamda yürütülen Ulusal İşitme Tarama Programı çerçevesinde, yenidoğan bebekler ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin işitme taramalarının yapıldığını aktardı.
Yenidoğan bebekler, hastanelerde bulunan işitme tarama merkezlerinde taranırken, şüpheli vakalar ileri tanı ve tedavi için referans merkezlerine sevk edilmektedir. Aynı şekilde, ilkokul 1. sınıf öğrencilerine de belirlenen protokoller çerçevesinde işitme taramaları yapılmakta ve sorun tespit edilen çocuklar kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendirilmektedir.
Dr. Şahin, açıklamasında, “Amacımız; erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon anlayışı ile çocuklarımızın yaşıtları ile eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak ve sağlıklı bir nesil oluşturmaktır,” diyerek toplumda farkındalık oluşturmanın ve erken müdahalenin önemine vurgu yaptı.
Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, bu kapsamda işitme kaybı ile mücadele etmek, engelliliği önlemek ve toplumda engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalarına devam ediyor. Zeynep ERASLAN