Dünya genelinde yaşlı bireylerin toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10 civarında olduğunu belirten Dr. Şahin, Türkiye’de de 65 yaş ve üzerindeki nüfusun son beş yılda yüzde 21,4 artarak 2023 yılı itibarıyla toplam nüfusun yüzde 10,2’sine ulaştığını vurguladı. Bu artışın devam edeceği öngörülüyor ve 2080 yılında toplumun her 4 bireyinden birinin yaşlı birey olacağı tahmin ediliyor.
1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla belirlenen tema ile yaşlı bireylerin sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Dr. Şahin, yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak, sosyal bağlantılarını güçlendirmek ve sağlıklarını iyileştirmek için gerçekleştirilen faaliyetlerin toplumsal yaşam kalitesini artırmayı amaçladığını dile getirdi.
Yaşlı bireylerin doğru bilgiye ve sunulan hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmanın önemine değinen Dr. Şahin, teknolojiye hükmederek sağlıklarını yönetmelerinin gerekliliğini vurguladı. Günümüzde akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve internetin kullanımı açısından yaşlı bireyler de dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında önemli bir artış yaşandığına dikkat çekti. 2017 yılında internet kullanan 65-74 yaş grubundaki bireylerin oranının yüzde 11,3 iken, bu oranın 2023’te yüzde 40,7’ye ulaştığını ifade etti.
Bu kapsamda, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız ve uzaktan sağlık hizmet sunumu gibi dijital sağlık çözümlerinin önemine değinen Dr. Şahin, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününün teması “teknolojiye hükmet, sağlığını yönet” olarak belirlendiğini söyledi.
Yaşlı bireyleri, sağlık ve hastalıklarla ilgili bilgileri güvenli internet sitelerinden almaya, zararlı yazılımlardan kaçınmaya, Bakanlığın web sayfası ve sosyal medya platformlarını takip etmeye, MHRS ve e-Nabız gibi dijital sağlık çözümlerini kullanmaya ve e-sağlık uygulamaları hakkında bilgi almak için aile hekimlerini ziyaret etmeye davet eden Dr. Şahin, “Sağlıklı günler diliyor, saygılarımızı sunuyoruz” dedi. Haber Merkezi