Dr. Şahin, sepsisin özellikle erken teşhis edilip tedavi edilmediğinde çoklu organ yetmezliği, sakatlık ve ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı. Sepsis vakalarının yüzde 80’inin hastane dışında başladığına dikkat çeken Şahin, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 20’sinin sepsisle ilişkili olduğunu belirtti. Ayrıca sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu ve bu durumun özellikle tıbbi bir acil durum olduğunun altını çizdi.
SEPSİS BELİRTİLERİ VE RİSK  GRUPLARI
Sepsis belirtileri arasında aşırı titreme, kas ağrısı, bilinç bulanıklığı, nefes darlığı, ateş değişiklikleri ve ciltte solukluk gibi semptomlar yer alıyor. Dr. Şahin, özellikle 60 yaş üstü yetişkinler, 1 yaş altı çocuklar, bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler, kronik hastalıkları olanlar ve dalağı alınmış kişilerin yüksek risk grubunda olduğunu ifade etti.
FARKINDALIK VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Sepsisin önlenmesinde farkındalığın artırılmasının yanı sıra hijyen, gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi, aşılamanın etkin şekilde yürütülmesi ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması gibi temel sağlık uygulamalarının kritik rol oynadığı belirtildi. Dr. Şahin, “Erken tanı ve tedavi ile sepsise bağlı ölümlerin yarısı önlenebilir” diyerek vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Büşra ÜNAL