Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekecek. İl genelinde kamu kurumları, üniversiteler ve yoğun kullanılan alanlarda bilgilendirme çalışmaları yapılacak, sigara bırakmak isteyenler için destek mekanizmaları tanıtılacak.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, yaptığı açıklamada tütün kullanımının dünyada ve Türkiye'de en yaygın bağımlılık yapıcı madde olduğunu belirterek, sigaranın kanser, kalp-damar hastalıkları ve KOAH gibi birçok önlenebilir hastalığa neden olduğunu vurguladı. Şahin, sigaranın akciğer kanserinin birincil sebebi olduğunu ve tütün kullananların bu hastalığa yakalanma riskinin 15 ila 30 kat daha fazla olduğunu belirtti.
Sigara kullanımının süresi ve sıklığı arttıkça kanser riskinin de yükseldiğini dile getiren Dr. Şahin, tütün dumanına maruz kalmanın da akciğer kanseri riskini artırdığını ifade etti. Şahin, her yaşta sigara bırakmanın sağlık açısından büyük faydalar sağladığını belirterek, sigara bırakıldığında vücutta meydana gelen olumlu değişimleri şöyle sıraladı:
İlk günden itibaren kalp atış hızı ve kan basıncı normale döner, tat ve koku alma duyuları gelişir.
2-12 hafta içinde dolaşım düzelir, akciğer kapasitesi artar, nefes darlığı azalır.
1 yıl sonra akciğerler daha sağlıklı hale gelir, kalp hastalığı riski yarıya düşer.
5-10 yıl içinde inme, kalp krizi ve kanser riskleri belirgin şekilde azalır.
15 yıl sonra sigara içmeyen bireylerle aynı sağlık seviyesine ulaşılır.
Dr. Şahin, sigara bırakmanın sadece bireysel sağlık açısından değil, çevredeki bireylerin de pasif içicilikten korunması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Sigara bırakmak isteyen bireylerin desteklenmesi amacıyla ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Sigara Bırakma Poliklinikleri aracılığıyla hizmet sunulduğunu belirten Şahin, şu bilgileri paylaştı:
"İlimizde, İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı KETEM ve Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Sigara Bırakma Polikliniklerimiz hizmet vermektedir. 2024 yılında polikliniklerimize 851 kişi başvurmuş, bunlardan 106’sı sigarayı bırakmıştır."
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nın 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini belirten Dr. Şahin, motivasyonel görüşmelerle bireylerin sigarayı bırakmaya teşvik edildiğini söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında şu etkinliklerin gerçekleştirileceği duyuruldu:
Kamu kurum ve kuruluşlarında sigaranın zararları ile ilgili sunumlar yapılarak, sigara bırakmak isteyen personel Sigara Bırakma Polikliniklerine yönlendirilecek.
Sağlık kuruluşları, üniversite kampüsleri, valilik binası ve kamu binalarına tütün kullanımının zararlarına ilişkin afiş ve bilgilendirme materyalleri asılacak.
İl ve ilçe merkezlerinde, üniversite kampüslerinde karbon monoksit ölçümü yapılacak, sigara bırakmak isteyen bireyler ALO 171 ve Sigara Bırakma Polikliniklerine yönlendirilecek.
İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, tütün ürünü kullanımını bırakmak isteyen tüm vatandaşları ALO 171 hattından veya Sigara Bırakma Polikliniklerinden destek almaya davet etti. Büşra ÜNAL