YAŞLILIK DÖNEMİNDE BESLENMEYE DİKKAT!

YAŞLILIK DÖNEMİNDE BESLENMEYE DİKKAT!

Ülkemizde 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusun önemli bir bölümü yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıkların etkisi altında yaşamaktadır. 

Bu yaş grubunda görülen obezite , diyabet ,kalp damar hastalıları  osteoporoz , felç , şeker , iskelet kas sistemleri hastalıkları , bilinçsiz beslenme önemli risk faktörüdür.

Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanır. 

  1. Öğün sayısının arttırılmalı az ve sık yemek yenilmelidir. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır. İdeal vücut ağırlığı korunmalı besinler yoluyla alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki denge sağlanmalıdır.
  2.  Yağlı besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  3.  Haftada iki üç kez balık tüketilmelidir. 
  4. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi sınırlandırılmalı bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir.
  5.  Kan şekerini hızlı yükselten şeker, şerbetli  ve hamur işi besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 
  6. Her gün imkanlar dahilinde sebze ve meyve haftada iki üç kez kurubaklagil yemeği tüketilmelidir.
  7. Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama ızgara ve fırında pişirme teknikleri kullanılmalıdır.
  8. 65 yaş üzeri kişilerde yoğun olarak görülen beyin kanmasına neden olan yüksek tansiyondan korunmak için hazırlanmış yemeklere ilave tuz eklenmemelidir ve tuz içeriği yüksek turşu ve salamura besinlerden uzak durulmalıdır. 
  9. 65 yaş üzeri kişilerin sıvı kayıpları ile bu kayıpların yol açtığı sağlık sorunları yetişkin yaş grubuna göre daha yüksektir bu nedenle sıvı tüketimleri arttırılmalı ve günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir.
  10. Sarkopenik obezitenin önlenmesi için Kaliteli protein tüketimi artırılmalıdır.
  11.  Enerji gereksinimi BMH’ nın düşüşüne bağlı azalacaktır bu yüzden enerji gereksinimi iyi ayarlanmalıdır. 
  12. Yaşlılıkta Omg-3 alımı çok önemlidir; antiinflamatuar ve antioksidan etkileriyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve eklemlerdeki iltihaplanmaları engeller Fındık , ceviz, yeşil yapraklı sebzeler , balık ve deniz ürünleri Omg 3 kaynağı olduğu için diyette yer verilmesi gerekir.
  13. Yaşlılıkta posa tüketimi arttırılmalıdır. Önemi; barsak hareketlerini artırır ve kabızlığı önler, kan glikoz seviyesini düzenleyerek diyabet hastalığından korur, kan kolesterolünü düşürür ve kalp damar hastalıklarını önleyici etkisi vardır, obeziteyi önler, kolon kanserinden korur.
  14. Bağışıklık arttırıcı vitamin ve mineraller de A, C,E vitaminleri selenyum ve fitokimyasallardan zengin besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.

 

Powered by Froala Editor