Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen Doğum Nedir?

Normal doğum (vajinal doğum) yapılamayan ya da sağlık açısından normal doğumun önerilmediği doğumlarda  kullanılan bir yöntemdir.

Yirminci yüzyılın ortalarından itibaren tıbbi teknolojilerin gelişmesiyle beraber sezaryen doğumda gittikçe yaygınlaşmış durumdadır. Genellikle doktorunda yönlendirmesine göre 39.haftadan itibaren sezaryen doğum planlanabilir. Tabi ki sezaryen doğumun anne ve bebek için olası tehlikeli halleri de olabilir. Gün geçtikçe güvenilirliği de artmaktadır.

Önceleri ölmekte olan kadının canlı bebeğini kurtarmayı amaçlayarak yapılan sezaryen doğumlar, riskli durumlarda anne ve bebek mortalite/ morbiditesini azaltmayı hedefleyerek artmıştır.

Sezaryen seçilmiş endikasyonlarla gerçekleştirildiğinde, anne ve bebeği için hayat kurtarıcı bir cerrahi yöntemdir. Ancak giderek hekim ya da kadının isteğine bağlı, elektif olarak uygulanır hale gelmiş ve normal vajinal doğumun bir alternatifi gibi sunulmaya başlamıştır.

Fakat tıbbi endikasyon olmaksızın kullanıldığında hem anne-bebek sağlığına hem de artan sağlık harcamaları ile ülke ekonomisine zarar vermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre sezaryen oranları zaman içinde istisnalar hariç tüm dünya ülkelerinde belirgin derecede artmış ve DSÖ’nün önerdiği %10-15 oranının kat kat üzerine çıkmıştır.

Sezaryen doğumların tüm doğumlar içindeki oranı 2010 yılı verilerine göre dünyada %16 iken, Türkiye’de %47 (2011 yılı verilerine göre) olduğu görülmektedir. 2002 yılı ile 2011 yılları arasında sezaryen doğum oranının giderek arttığı ve yıllar arasındaki farkın %26 olduğu belirlenmiştir. Sezaryen oranları yıllara göre giderek artmaktadır.

 

Sezaryen doğum yaptım, sütümün gelmesi ve artması için ne yapmalıyım?

Anne sütü ile beslenme, yaşamın erken döneminde mikrobiyota kompozisyonunu etkileyen önemli bir faktördür. Emzirmenin, bebeklerde mikrobiyota kompozisyonu üzerindeki etkisi 100 yıl önce tanımlanmıştır ve anne sütü oligosakkaritlerinin bağırsak mikrobiyota kompozisyonu üzerine etkisinin olduğu, özellikle bifidobakterileri arttırdığı gösterilmiştir.

Emzirmeyi etkileyen anneye ait faktörlerden biri doğum şeklidir. Sezaryen doğum yapan annenin anestezinin etkisinde kalması, yenidoğanın kucakta tutulma güçlüğünün olması, annede ameliyat yerinin ağrısı gibi durumlar emzirmeyi olumsuz etkileyebilmektedir.

Vajinal doğum ile sezaryen doğumun karşılaştırıldığı çalışmalarda, sezaryen doğumlarda ilk emzirmeye başlama zamanı ve emzirme süresinin olumsuz etkilendiği bildirilmiştir.

Sezaryen doğumda anne sütü 48-72 saat içinde gelebilir. Bebeğinizi emzirmeye devam edin. Bebeğinize hekim tıbbi açıdan gerekli görürse geçici bir süre formül süt verebilirsiniz, ancak en kısa sürede emzirmeye geri dönmeyi hedefleyin.

Anne sütünün artması için her emzirmede sütün tam olarak tüketilmesi önemlidir. Annenin de düzenli ve dengeli beslenmesi gerekir.

Anne sütü verilirken ideal emzirme pozisyonlarının seçilmesi önemlidir. Hekim ve hemşirenize bu konuda danışabilirsiniz.

Powered by Froala Editor