HİPOTROİDİ

HİPOTROİDİ 

Ülkemizde diyabetten sonra en sık görülen hastalıklardan biri hipotroididir. Neden olur ve nelere dikkat edilmeli detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Tiroid hormonlarının yetersiz salgılanması sonucu gelişen klinik tabloya hipotiroidi adı verilir. Hipotiroidi tiroid bezi kaynaklı ise buna primer hipotiroidi denir. Hipotiroidinin en sık sebebi otoimmün tiroid hastalığı (Hashimato tiroiditi) olup diğer nedenler iyot eksikliği, tiroidektomi, radyoaktif iyot tedavisi, ilaçlar olarak sayılabilir. 

Hipofiz bezinden TSH eksikliği sonucu gelişirse sekonder hipotiroidi, hipotalamustan tirotropin salgılayıcı hormonun (TRH) eksikliği sonucu gelişirse tersiyer hipotiroidi olarak adlandırılır. 

TSH düzeyinin yüksek, sT3 ve sT4 düzeylerinin normal sınırlarda olduğu duruma subklinik hipotiroidi denir. Hipotiroidi varlığında tüm organ ve sistemlerde çok çeşitli belirti ve bulgular görülebilir. Hipotiroidi tespit edilen hastalarda etiyolojiye yönelik olarak tiroid oto antikorlarına bakılmalı ve tiroid USG yapılmalıdır. Hipotiroidi tedavisinde L-tiroksin kullanılmaktadır. 

Hipotiroidi, tiroid bezi yeterince hormon üretmediğinde ortaya çıkan bir durumdur. Beslenme hipotiroidi tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Hipotiroidi için önerilen beslenme şunları içerebilir:

1. *Yeterli İyot Alımı* İyot, tiroid hormonlarının üretimi için gereklidir. Deniz ürünleri, iyotlu tuz ve iyot takviyeleri iyot alımını artırabilir.

2. *Dengeli Beslenme* Protein, sağlıklı yağlar, lifli gıdalar ve çeşitli meyve ve sebzeler içeren dengeli bir beslenme programı hipotiroidi hastaları için önemlidir.

3. *Kalsiyum Ve Demir Alımı*Kalsiyum ve demir gibi minerallerin yeterli miktarda alınması da önemlidir.

4. *Soya Ürünlerine Dikkat* Bazı hipotiroidi hastaları soya ürünlerinden kaçınmalı çünkü soya tiroid hormonlarının emilimini engelleyebilir.

5. *Kalsiyum Ve Demir İçeren Yiyecekler* Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler gibi kalsiyum ve demir açısından zengin besinler tüketilmelidir.

Fakat, her bireyin metabolizması farklı olduğundan, bir beslenme uzmanı veya doktorla görüşmek hipotiroidi tedavisinde en uygun beslenme planını belirlemek için önemlidir.

Aşağıdaki gıdalar troit bezinin iyot kullanımını azaltarak [iyot birikimine neden olarak] troit bezinden üretilen T3 ve T4 hormon salgısını azaltır. T3 ve T4  hormonu yeterince üretilemediğinden troit bezi büyür ve guatır oluşur. Bunun için guatır hastaları ve T3 ve T4 Hormonları yetersiz çalışan hipotroit hastaları; 

A-iyotlu tuz kullanınız.

B- Aşağıdaki gıdaları tüketmeyiniz. [aşağıdaki gıdalar iyot tutuculardır [guatrojen].

 *Lahana Çeşitleri [Özellikle Kara Lahana]

*Mısır

*Turp

*Şalgam

 *Karnıbahar 

 * Yer Elması

 * Nane, Kekik, Brokoli

 *Brüksel Lahanası

 * Deniz Bitkileri [Yosun Türleri]

Powered by Froala Editor