GÜNDE TEK ÖĞÜN YE!

GÜNDE TEK ÖĞÜN YE!

OMAD DİYETİ

Son zamanlarda gittikçe popüleritesi artan bir diyet türü olup One Meal A Day cümlesinin kısaltılmış hali olan OMAD DİYETİ aralıklı oruç ve etkisiyle birlikte son zamanlarda yaygınlaşmış bir beslenme modelidir.

OMAD günde bir öğün anlamına gelir . OMAD, aralıklı oruç diyetinin yoğun bir versiyonudur; günün 23 saati oruç tutar ve 1 saatlik aralıkta yemek yersiniz. Genel kural, günlük kalori alımınızı bu 1 saatlik pencere içinde tüketmek veya en azından kısıtlama olmaksızın tüketebildiğiniz kadar yiyecek tüketmektir.

Bu diyetle ilgili bazı kitaplar yazılmış olsa da OMAD diyetine özel olarak yapılmış çok az klinik araştırma bulunmaktadır.

 

OMAD orucu nasıl tutulur?

Günde 23 saat oruç tutmak ve ardından 1 saat içinde istediğiniz kadar yemek yemek basit gibi görünse de bunu sürdürmek zor olabilir. Önce 16:8 veya 20:4 aralıklı oruç gibi daha kısa aralıklı aralıklı oruç diyetlerini uygulayarak kendinizi aralıklı oruca alıştırabilirsiniz . Bu, vücudunuzun kalori kısıtlamasının neden olabileceği potansiyel istenmeyen yan etkileri ayarlaması ve azaltması için zaman tanıyacaktır. Tutarlı kalması için her gün 1 saatlik yeme penceresi her gün aynı saatte planlanmalıdır.

Örneğin; Günlük yemeğinizi saat 17.00'de yemeyi tercih ederseniz, günlük yemeğinizi her gün saat 17.00'de yemelisiniz (oruç diyeti süreniz boyunca). Aynı kural, her gün tek öğününüzü hangi saatte yemeyi seçerseniz seçin geçerlidir. Önemli olan 23 saatlik oruç tutmanın tutarlılığıdır.

Oruç süresi bu diyetin tek katı kuralıdır. 1 saatlik yemek aralığında teknik olarak istediğiniz her şeyi yemenize izin verilir. OMAD için tanımlanmış bir kalori yönergesi yoktur, ancak gün boyunca atlanan kalorileri telafi etmek için günlük kalori alımınızı 1 saatlik pencere içinde tüketmeyi hedeflemelisiniz.

OMAD'ı takip ederken günlük önerilen kalori alımınızı karşılamıyorsanız, hafta sonunda önemli bir kalori açığınız olabilir. Örneğin, günlük önerilen kalori alımınız günde 2.400 kalori ise ancak 1 saatlik yeme pencerenizde yalnızca 1.600 kalori tüketiyorsanız, bu sizin önemli bir kalori açığına yol açacaktır. Zamanla bu çok sağlıksız hale gelebilir ve birçok yan etkiyle karşılaşabilirsiniz.

 

Bir öğünde ne yiyeceğinize dair bir kılavuz yoktur. Bununla birlikte, günlük kalorilerinizi tüketmek ve yeterli besin elde etmek için sağlıklı yağlar, protein, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi besin açısından yoğun gıdalar tüketmek en iyisi olacaktır.

 

Oruç döneminde sınırsız miktarda kalorisiz içecek içebilirsiniz. Çay, kahve sütsüz ve şekersiz ve su kalan 23 saatte içilebilir.

OMAD'ın Faydaları:

Kilo Kaybı ve Vücut Kompozisyonu

Kaloriyi azaltmadan günde bir öğün yeme konusunda çok sınırlı sayıda araştırma olduğundan, bulunan tek ortak fayda kilo kaybı ve vücut kompozisyonudur. Birçok çalışma, katılımcılar kilolarını korumak için günlük kalori alımlarını tüketseler bile OMAD'ın önemli kilo kaybı, vücut kompozisyonu değişikliği ve yağ kaybıyla sonuçlandığını bulunmuştur. Yağsız kütle, yağsız kütle, vücut suyu veya kemik mineral yoğunluğunda herhangi bir değişiklik bulunmamıştır.

OMAD'ın Riskleri

Yeme Bozuklukları

Aşırı yeme bozukluğu, kısa bir süre içinde aşırı miktarda kalori yemek olarak sınıflandırılır. Yeme bozukluklarına, özellikle de aşırı yeme bozukluklarına yatkın olanlar, aşırı yeme davranışlarını teşvik edebileceğinden OMAD'dan kaçınmalıdır.

Kalp Sağlığı Riski

Birçok çalışma OMAD'ın toplam kolesterol, LDL kolesterol ve HDL kolesterolde önemli bir artışa neden olduğunu bulmuştur [14, 15, 16, 17]. Artan LDL kolesterol, artan kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilidir. Bir çalışmada, katılımcıların yemek tüketimi sırasında sistolik ve diyastolik kan basıncının yükseldiği tespit edilmiştir.

Bozulmuş Glikoz Toleransı

Tutarlı bir şekilde, çalışmalar OMAD'ın açlık plazma glikoz seviyelerini yükselttiğini ve gecikmiş bir insülin tepkisine neden olduğunu bulmuştur. Bunu not etmek önemli olsa da, bu katılımcıların günde üç öğün yemek yemeye döndüklerinde bozulmuş glikoz toleranslarını tersine çevirebildiklerini bilmek de önemlidir. Bu, kısa süreli OMAD orucunda bu etkilerin kalıcı hasara neden olmayacağı anlamına gelir. Ancak halihazırda tip 2 diyabet geliştirme riski taşıyanların dikkatli olması gerekir.

OMAD DİYETİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ZOR BİR DİYET TÜRÜ OLUP EĞER UYGULANACAKSA MUTLAKA DOKTORUNUZUN YA DA DİYETİSYENİNİZİN GÖZETİMİNDE DİKKATLİ VE KISA SÜRELİ OLMALIDIR.

Powered by Froala Editor