DEDEM NENEM GİBİ BESLEN!

DEDEM NENEM GİBİ BESLEN!

NE KADAR TEMİZ BESLENİYORUZ? DEDELERİMİZ NENELERİMİZ NASIL BESLENİRDİ?

Modern şirketler ve dünya nüfusundaki artış gıdaya olan ihtiyacı artırdı. Yaşam tarzı değişikliği, gıdanın süresini uzatmak için yapılan işlemler sizce hastalıkların alt sebebi olabilir mi?

Otoimmun (bağışıklık sisteminin kendi kendine saldırması)   hastalıklar gün geçtikçe artmaktadır. Bu hastalıkların neden ortaya çıktığı ve nasıl oluştuğuna dair bir kesin bilgi hala bulunmamaktadır.

Dedelerimiz nenelerimiz nasıl yaşar ve nasıl beslenirdi?

Kirli hava, gürültü, trafik, beton bina, apartmanlarda mı yaşarlardı?

Ya da yürümek yerine arabaya mı binerlerdi?

Günlük yaşantı için oturarak mı yoksa hareket haliyle mi çalışırlardı?

Suyu klorlu mu içerlerdi ya da bu kadar çok çeşit besin bulabilirler miydi?

Bu soruların hepsine hayır cevabı verdiğinizi duyar gibiyim. Globalleşen dünya ile sadece kültür, fikir, düşüncelerin birleşmesi değil, besin çeşitliliğinin de birleştiğini görmekteyiz. Dünya nüfusunun artması, insanların internet ile okyanus ötelerine ulaşması gibi gibi faktörler bizleri kirletmeye başladı.

Tüketilen gıdaların tohumdan itibaren değiştirildiğini hepimiz biliyoruz. Sebze ve meyveleri korumak için her tükettiğinizde pestisit alacağınız garantidir. Pestisit nedir diye soracak olursanız gıdada oluşacak bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere ''Pestisit'' ismi verilmektedir.

Hemen hemen her sebze ve meyve de tükettiğimiz bu pestisitler bizlerin vücudunda toksik etki oluşturduğu gibi otoimmun hastalık (sebebi belli olmayan) lara sebep olduğu düşünülmektedir.

Bu zirai ilaç kalıntısından kurtulmak için güzel bir şekilde yıkarım yeterli olur gibi düşünebilirsiniz ancak maalesef şu an için sadece yıkamak yeterli olmamaktadır.

Bizler yine de önlem olarak aldığımız sebze ve meyveleri alkali sularda ya da karbonatlı sularda bekletip, en az 30 saniye yıkayıp tüketelim. Bunun dışında bu tehlikeli gıdaları tanıdığınız küçük işletmelerden alabilirsiniz.

Peki hangi sebze ve meyveler daha kirli hangisi daha temiz diye merak etmiş olabilirsiniz. Amerika da bulunan bir aktivist grup Environmental Working Group (EWG) ye göre tamamen gönüllülük esaslı bir çalışma yürütülüyor. Sebze ve meyvelerin içeriğindeki pestisit kalıntılarına göre bir sıralama oluşturuluyor.

Ve en KİRLİ 12 BESİN,  en TEMİZ 15 BESİN sıralanıyor.

Ewg’nin 2021 Yılı Kirli 12 Gıdaları

 

  1. Çilek
  2. Ispanak
  3. Nektarin
  4. Elma
  5. Üzüm
  6. Şeftali
  7. Kiraz
  8. Armut
  9. Domates
  10. Kereviz
  11. Acı Biber
  12. Kara Lahana
  13. Patates

 

 

Ewg’nin 2021 Yılı Temiz 15 Gıdaları

  1. Avokado
  2. Mısır
  3. Ananas
  4. Soğan
  5. Papaya
  6. Tatlı bezelye (Donuk)
  7. Patlıcan
  8. Kuşkonmaz
  9. Karnabahar
  10. Kantalup (bir tür kavun)
  11. Brokoli
  12. Mantar
  13. Kantalup
  14. Tatlı ve Sulu Kavun
  15. Kivi

 

 

 

Powered by Froala Editor