Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

Yozgatlı vekil eski başbakanı unutmadı

AK Parti Yozgat Milletvekili ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, eski başbakan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Yıldırım Akbulut’u vefatının 3’üncü yıldönümünde rahmetle andı.

Yozgatlı vekil eski başbakanı unutmadı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 20’nci Başbakanı, 15’inci TBMM Başkanı, 1984 – 1987 İçişleri Bakanı, Anavatan Partisi 2’nci Genel Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 17’nci, 18’inci, 19’uncu ve 21’inci dönem milletvekili Yıldırım Akbulut’u unutmayan Milletvekili Abdulkadir Akgül, sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaparak Akbulut’u ölüm yıldönümünde rahmetle yad etti. 

Milletvekili Akgül yayımladığı mesajda, “Eski Başbakan ve TBMM Başkanı, siyaset ve devlet adamı Sn. Yıldırım Akbulut'u vefatının 3. yıldönümünde rahmetle yad ediyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerine yer verdi. 

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR ?

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski başkanlarından Yıldırım Akbulut, 15 Kasım 1935 tarihinde Erzincan’da doğdu. Babası Ömer Bey, annesi Rabia Hanım’dır. İlkokulu Eskişehir’de, ortaokulu Samsun’da, liseyi ise Erzincan’da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Askerlik görevini yerine getirdikten sonra Erzincan’da serbest avukatlık yapmaya başladı. Adalet Partisi Erzincan il başkanlığı yaptı.

Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer aldı. 6 Kasım 1983 tarihinde yapılan XVII. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Anavatan Partisinden Erzincan milletvekili seçildi. 45. Hükûmette 26 Ekim 1984-16 Eylül 1989 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı görevini yürüttü. TBMM başkan vekili oldu. XVIII. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde ikinci kez aynı ilden milletvekili seçildi. Bu dönemde TBMM başkanı olarak görev yaptı.

Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine 9 Kasım 1989-23 Haziran 1991 tarihleri arasında 47. Hükûmette başbakanlık yaptı. Anavatan Partisi Genel Başkanlığına seçildi. TBMM’de XIX. Yasama Dönemi’nde Erzincan, XXI. Yasama Dönemi’nde Ankara milletvekili olarak görev yaptı. XXI. Yasama Dönemi’nde 20 Mayıs 1999-30 Eylül 2000 tarihleri arasında ikinci kez TBMM başkanlığı görevini yürüttü.

2002 yılında aktif siyaseti bıraktı. Turgut Özal Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanlığını yaptı. Son olarak Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak görev yapan Akbulut, 14 Nisan 2021'de aterosklerotik kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve kalp pili tanısıyla tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 85 yaşında vefat etti.15 Nisan 2021'de ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen resmî cenaze merasiminin ardından Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde cenaze namazı kılındı. Daha sonra naaşı Devlet Mezarlığı'na defnedildi. /Sümeyye İLHAN 


...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki