TANRILARIN YİYECEĞİ: ÇİKOLATA

TANRILARIN YİYECEĞİ: ÇİKOLATA 

Çoğumuzun zaafı olan çikolatanın tarihçesine de baktığımızda amazon ormanlarında başlayan bu serüven Orta Amerika kültüründe ‘Tarnrıların Yiyeceği’ olarak adlandırılmıştır.

Kakao çekirdeklerinin zahmetli bulunması sebebiyle çikolata tarih boyunca değerli ve kutsal sayılıp zengin kesim yiyeceği (içeceği) kabul edilmiştir. Zaman içerisinde, Fransız İhtilali’nin etkisiyle, çikolata algı ve zevklerinde şekillenmeler ortaya çıkmıştır.

Çikolatanın günümüze nasıl ulaştığı merak konusu olsa da İsviçre çikolata denilince akla gelen ilk ülke olmayı başarmıştır.

Geçmişten günümüze bu kadar önem verilen ve sevilen çikolata bizlerinde vazgeçmekte zorlandığı bir gıda haline dönüşmüştür.

PEKİ DİYETTE ÇİKOLATA YENİR Mİ?

Bu soru bizlere sıkça sorulan sorular arasındadır. Diyet denilince bir sürü yasak listesi akla gelse de çikolata tamamen zararlıdır demek mümkün değildir. Hatta diyet listelerinde yasaklar arttıkça kişinin o yiyeceklere duygusal bir bağ ile bağlandığı ve yeme bozukluklarının ortaya çıktığını görmekteyiz. Eğer kronik bir rahatsızlığımız yok ise her yiyeceği tüketebiliriz tabi ki..

Çikolatanın sanılanın aksine birçok faydası bulunmaktadır. Magnezyum içeriği yüksek olan çikolatanın yorgunluğu azalttığı, kramplara iyi geldiği aynı zamanda çoğu kişide motivasyon artırıcı ve mutluluk etkisi de vermektedir.

Çikolata içeriğinde bulunan kakao ile serotonin içermektedir ve bu sayede endorfin üretimini artırmaktadır. Çikolata için özellikle kakao oranı yüksekse doğal antidepresan diyebiliriz.

Çikolatanın kokusu bile bizleri mutlu etmeye yetiyor.

Çikolata tüketiminde miktarına ve çeşidine dikkat etmemizin gerektiği gibi beş duyu organımız ile hissederek tüketirsek bizleri daha çok mutlu ettiği gibi paket paket yememize de engel olacaktır.

Örnek olarak elinize çikolata aldınız ve tüketeceksiniz önce çikolatayı koklamak, ellerinizle dokunarak hissetmek, bölüp sesini duymak ve yavaş yavaş tüketmek daha çok haz verecektir. Her an gibi çikolata yerken de anın tadını çıkartmakta fayda var.

Çikolata tercihinde ise kakao oranı yüksek bitter çikolatayı tercih etmeniz hem psikolojik hem fizyolojik açıdan sağlıklı bir tercih olacaktır.

Bitter çikolata ile kötü kolesterol seviyenizde düşürmeye yardımcı olduğu gibi kalp sağlığınız için de birebirdir. Aynı zamanda bitter tüketimi tatlı krizlerinizin önüne geçip, tokluk seviyelerinizi artıracaktır.

Kısaca diyette de çikolata tüketilebiliriz ancak porsiyon kontrolü ve çikolatanın çeşidi önemlidir. Bitter çikolata tüketimi, diyette daha sağlıklı olacaktır.

Katkı maddelerini azaltmak adına sizler kendinize ya da çocuklarınıza evde fit çikolatalar da yapabilirsiniz.

Aşağıya tarifleri bırakıyorum. :)

FİT - ENERJİK ÇİKOLATA

8 adet hurma (ılık suda bekletilmiş)

3 adet kuru kayısı (ılık suda bekletilmiş)

1 çay bardağı çiğ badem ya da fındık

Yarım portakal kabuğu rendesi

1 yemek kaşığı kakao

1 tatlı kaşığı bal Bütün malzemeleri robottan geçirin Yağlı kağıt üzerine bir parmak kalınlığında serin buzdolabında dondurup servis edin.

Afiyet olsun J

DİYET ÇİKOLATA

Pekmez 1 yemek kaşığı

Kakao 3 yemek kaşığı

Sıvı yağ 1 yemek kaşığı

Hindistan cevizi

Hepsini karıştırıp, buzlukta donduruyoruz.

Afiyet olsun J

FİT SNİCKERS

1 olgun muzu dörde böl. Üzerine fıstık ezmesi sür ve en üste bitter çikolata eritip dök. 15 dk buzdolabında beklet.

Afiyet olsun J

Powered by Froala Editor