RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Akıllara en çok gelen sorulardan biri de Ramazan ayında nasıl besleneceğimizdir.

Hem orucu sağlıklı tutabilmek hem kas kaybı yaşamadan güzel bir süreç atlatmak çok önemli.

Hücrelerimizin yenilendiği bu kıymetli ayda hem sahur hem iftar menüleri bizim için çok kıymetli ve değerli.

Öncelikle sahura uyuyup uyanmakta fayda olmakla birlikte gece yenilip uyunmasını tavsiye etmiyoruz. Melatonin (uyku hormonu/büyüme hormonu) gece 11 ile gece 3 arasında salınmaktadır ve bu zamanda mutlaka hem kilo kontrolü hem büyüme gelişme çağındaki çocuklar için uyunması gereken zamanlardır.

Sahurda protein ve kaliteli karbonhidrat ağırlıklı beslenmekte fayda var. Yumurta, tuzsuz peynir ve  zeytin, yeşillik , süt ya da yoğurt, tam tahıllı ürünler tüketilebilinir.

İftarda ise 1 bardak su hurma ya da zeytin ile oruç açıldıktan sonra çorbamız ile başlayıp, 15 dk mutlaka ara verilmelidir. Bağırsaktan salınan Tokluk Hormonu PYY3-36 yemek yemeye başlandıktan 21. Dakikasında salınmaktadır. Verilen ara ile hem tokluk sinyali beynimize ulaşacak ve bu sayede yemek miktarını dengelemek ve tatlı ihtiyacının artışı da baskılanmış olacaktır.

Ve en önemlisi su tüketimi,

Uzun süre açlık ile birlikte oluşan uzun süre susuzluk ileri derecede yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı ve ödem yapabilir. Ramazanın başlangıcında beklenen bir durum olmakla birlikte en az 1.5-2 lt su tüketmeye ve bir anda değil suyu yayarak yarım saatte 1 bardak olacak şekilde yapabiliriz.

Hepimize sağlıklı, mutlu, sevdiklerinizle birlikte bir Ramazan Ayı diliyorum..

 

 

Dyt. Beyzanur Şimşek

 

Powered by Froala Editor