Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

CHP’nin itirazına YSK’dan red

Yozgat’ın Yerköy İlçesinde bir okulun deposunda içerisinde yırtılmış oy pusulaları ve zarfların bulunmasının üzerine oyların yeniden sayılması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) müracaat eden CHP’nin talebi reddedildi.

CHP’nin itirazına YSK’dan red

Geçtiğimiz hafta içerisinde Yozgat’ın Yerköy ilçesinde bir okulun deposunda yırtılmış oy pusulaları ile zarfların bulunması üzerine tartışmalar başlamış, bu tartışmalar üzerine de CHP Yozgat İl Başkanlığı Yüksek Seçim Kurulu’na müracaatta bulunarak oyların yeniden sayılmasını istemişti. 

31 Mart yeril seçimlerinde Yerköy ilçesinde bir okulda dolaplar içerisinde bulunan zarflar ve oy pusulalarının ardından Savcılık soruşturma başlatmıştı.

Yerköy ilçesinde seçim sonrasında AK Parti adayı Fatih Arslan'ın 4 bin 182 oy alarak seçimi kazandığı açıklanmasının ardından bir okulun deposunda bulunan oy pusulaları kafaları karıştırdı. MHP adayı Oğuzhan Oğuz 4 bin 102, CHP adayı İlhan Yılmaz da 3 bin 930 oy aldığı seçimler sonrasında CHP YSK’ya itirazda bulundu. 

Yerköy Atatürk İlkokulu ve İmam Hatip Ortaokulunda dolaplara gizlenmiş mühürlü zarflar ve yırtılmış oy pusulaları bulunduğu bildirilmesi üzerine savcılık harekete geçti. Emniyet okulda arama yaparken, sandık görevlileri ve parti temsilcileri orada yer aldı. Zarflar ve oy pusulaları tutanak altına alınıp, adliyeye getirildi. Olayın duyulması üzerine CHP ilçe teşkilatı üyeleri adliye önünde bir araya gelirken, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan ve CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar, Yerköy'e giderek savcı ile görüştü.

YERKÖY ADLİYESİ ÖNÜNDE TOPLANAN CHP’LİLER ÖNCE LSK’YA İTİRAZ ETTİLER DAHA SONRA BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Oy pusulalarının bulunmasının ardından Yerköy Adliyesi önünde toplanan CHP’liler önce Yüksek Seçim Kurulu’na oyların yeniden sayılması için itirazda bulundular ardından da adliye önünde basın açıklaması yaptılar. CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar, “Yerköy Atatürk ilköğretim okulunun iki farklı sınıfında 148 adet mühürlü boş zarf ele geçirilmiştir. Başka sınıflarda ise çok sayıda yırtılmış mühürlü oy pusulaları bulunmaktadır’’ dedi.

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, savcı ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ise ''Hepinizin bildiği gibi, geçen hafta Kayseri Pınarbaşı'nda da itirazlar vardı. Biz o seçimi 350 oy farkla kazanmıştık. Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Deniz başkan 350 oy farkıyla o seçimi kazanmıştı. Fakat daha sonra karar alındı, Yüksek Seçim Kurulu kararıyla bu seçim 2 Haziran'da tekrar edilecek. 31 Mart öncesi biz biliyoruz ki burayı yüzde yüz kazanıyor mantığıyla gelmiştik ve görmüştük. Halkın iradesi burada ön plandaydı ve İlhan başkanımızın seçileceğine yüzde 100 inanıyorduk. Fakat gelin görün ki biz burada bir seçim güvenliğinin ortadan kalktığını gördük. Niye? Atatürk İlköğretim Okulu'nda az önce mühürlü zarfları gördük, pusulaları gördük ve bu pusulalar, bu zarflar burada göründüyse, bu seçim güvenliği ortadan kalkmıştır. Biz itirazımızı daha önceden yaptık ilçe seçim kurulu ve il seçim kurulu itirazımızı reddetti. Ama biz biliyoruz ki burada yapılan tutanaklar, yüksek seçim kuruluna gönderilecek videolarla ortaya çıkarılarak bu seçim tekrardan 2 Haziran'da nasıl Pınarbaşı'nda yapılacaksa, başka yerlerde yapılacaksa Yerköy'de de mutlaka yapılması lazım. Mutlaka halkın iradesine sahip çıkılması lazım. Tabii ki sonucunda kim kazanırsa kazansın, hayırlı olsun. 2 Haziran'da bu seçimin tekrarını biz istiyoruz. Yüksek Seçim Kurulu'nda da bu tekrarın olacağına inanıyoruz. Sonuna kadar da hakkımızı savunacağız'' diye konuştu.

CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar da, ''Belediye Başkanlığı seçiminde Partimize 3 bin 930 oy verilmiş olup, 252 oy farkıyla seçimi AKP adayının kazandığı görülmektedir. Ancak İlçe Seçim Kurulunun seçim güvenliğini de sağlayamadığına yönelik itirazımız 31 Marttan beri devam etmektedir. Seçim günü birtakım usulsüzlükler tespit edildiği, sonrasında ise 671 oy geçersiz kullanıldığı, geçersiz oylara yönelik itirazlarımız nedeniyle sandıkların sayımına ilişkin taleplerimiz İlçe ve İl seçim kurullarınca ret edilmiştir. Bu defa 7 Nisan 2024 tarihinde Pazar günü, seçimin yapıldığı Yerköy Atatürk ilköğretim okulunun iki farklı sınıfında 148 adet mühürlü boş zarf ele geçirilmiştir. Başka sınıflarda ise çok sayıda yırtılmış mühürlü oy pusulaları bulunmaktadır. Bu deliller sonucunda emniyet mensupları gerekli araştırmayı yapmıştır. Emniyet ilgili video ve kayıtlarını, tutanaklarını savcılık makamına iletmiştir. Dolayısıyla seçimin sonucunu etkileyecek ölçüde iptal edilen oylar, mühürlü zarflar yırtılmış oy pusulaları bulunmuş olup, seçime hile karıştığı şüphe götürmez bir gerçektir. Seçim güvenliği sağlanamamıştır. Bu nedenle sonradan tespit ettiğimiz belgeler ve önceki gerekçelerimizi de ekleyerek itiraz hakkımızı bugün itibariyle kullandık. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim düşüncemiz ve talebimiz hiç kimsenin bir oyunu bize yazın istemiyoruz. Bir oyumuzu da bir başkasının hanesine yazılsın istemiyoruz. Ne kimsenin hakkına tenezzül ederiz ne de hakkımızı yediririz. Dolayısıyla Yerköy halkının iradesine sonuna kadar saygılıyız ama bu usulsüzlüklerin ilçe ve il seçim kurullarınca reddedilmesi dolayısıyla bugün itibariyle genel merkezimiz YSK'ya gerekli müracaatı olağanüstü itirazımızı yapmıştır. Seçim kurulu müdürümüz ve savcı beyle görüşmemizde dünkü yapılan, tespit edilen daha doğrusu mühürlü zarfların video kaydının bir örneğini sayın savcımız talimat verdi, şimdi alıp onu da genel merkezimize ileteceğiz'' şeklinde konuştu.

CHP Yerköy Belediye Başkan adayı İlhan Yılmaz ise şöyle konuştu;

''31 Mart'ta bir seçim oldu Yerköy'de. Biz de bunun bir paydaşıydık. Seçim sonuçlarına göre seçimi 252 oyla kaybettik. Fakat içimize sinmeyen şeyler vardı. Bu da dün tescillendi, Atatürk İlköğretim Okulu'nda. Biz 31 Mart'tan bu yana seçmenimizin helal oylarının peşindeydik. Hiç bırakmadık. Şimdi mücadelemiz devam ediyor. Herkes müsterih olsun. Şu anda adalet kapısının önündeyiz. Bu memlekette adaletsiz, adaletsizlik yapanları da memleketin vicdanına havale ediyorum. Sadece Cumhuriyet Halk Partisi'nin bana oy veren insanların sesi için burada değilim. AK Parti'nin helal oyları içinde buradayım, MHP’nin helal oyları için de diğer partilerin seçmenleri için de buradayız. Adalet neyse o olsun, biz adalet istiyoruz, seçimi bize verin demiyoruz. Ama hak eden şaibesiz bir şekilde koltuğunda rahatça otursun telaşındayız.''

CHP’NİN İTİRAZIRA YSK’DAN DA RED GELDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerköy’deki seçim sonuçlarına önce İlçe Seçim Kurulu’na ardında da İl Seçim Kurulu’na oyların yeniden sayılması için itirazda bulunmuş yapılan itirazlar reddedilince CHP Genel Merkezi Yüksek Seçim Kuruluna itirazda bulundu. Yapılan itiraz Yüksek Seçim Kurulu tarafından da reddedildi. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), tarafından Ardahan, Kırklareli, Amasya, Şırnak, Bingöl ve Van illerinin yanı sıra Kütahya Emet, Yozgat Yerköy, Ankara Kızılcahamam, Şanlıurfa Siverek, Gaziantep Oğuzeli, Bitlis Güroymak, Bolu Gerede, Erzurum İspir, Adana Kozan ve Adana Sarıçam ilçeleri için yapılan itirazları karara bağladı.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından siyasi partiler Yüksek Seçim Kurulu’na itirazlarını YSK’ye yapmaya devam ediyor. Kurul, siyasi partilerin yapmış olduğu seçim itirazlarını değerlendirmek üzere toplandı. Yaklaşık 1 saat süren toplantı sonucunda siyasi 6 il 10 ilçe seçimleri için yapılan itirazlar karara bağlandı. Kurul tarafından alınan karara göre AK Parti’nin Kütahya Emet ve Ardahan Merkez ilçesinde oyların yeniden sayımı talebini reddetti. Kurul, CHP’nin Kırklareli ili ve Adana Sarıçam, Ankara Kızılcahamam ve Yozgat Yerköy ilçeleri için oyların yeniden sayım talebini reddetti. MHP’nin Amasya’da seçimlerin yenilenmesi talebini değerlendiren Kurul, talebin reddine karar verdi. Yeniden Refah Partisi’nin Şanlıurfa Siverek seçimlerin iptali ve Gaziantep Oğuzeli ilçesi içinse oyların yeniden sayılması talepleri reddedildi. Dem Parti’nin itirazlarını çerçevesinde ise Kurul, Şırnak ve Bitlis Güroymak ilçesinde seçimlerin iptali ve yeniden seçime gidilmesi, Bingöl’de ise oyların yeniden sayılması taleplerini reddine karar verdi. Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Bolu Gerede ve Erzurum İspir’de oyların yeniden sayımı, Adana Kozan’da ise seçilen adayın mazbatasının iptali taleplerini reddetti. Ayrıca Vatan Partisi’nin Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde 'mazbatanın Dem Parti adayına verilmesi kararının kaldırılması' talebi de reddedildi. 

YSK 11 İLÇEDE DAHA SEÇİMLERE YAPILAN İTİRAZLARI KARARA BAĞLADI

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Şanlıurfa'nın Eyyübiye, Yozgat'ın Boğazlıyan, Ağrı'nın Hamur, Kırşehir'in Mucur, Aydın'ın Koçarlı, Aydın'ın İncirliova, Çorum'un Bayat, Nevşehir'in Merkez ve Kırklareli'nin Üsküp ilçelerinde seçimlere yapılan itirazları görüşerek, karara bağladı.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından siyasi partilerin itirazları Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) değerlendirilmeye devam ediyor. YSK, siyasi partilerin yapmış olduğu seçim itirazlarını saat 14.00’teki kurul toplantısında değerlendirdi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, 11 ilçede yapılan itirazlar masaya yatırıldı. Verilen kararda 11 ilçe için seçimlerin iptali, yenilenmesi ve oyların tekrar sayım talepleri reddedildi. İlçeler yapılan itirazlar ve çıkan kararlar şu şekilde:

“Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde Yeniden Refah Partisi’nin ‘seçimin iptali’ talebi reddedildi.

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde CHP’nin ‘seçimin yenilenmesi’ talebi reddedildi

Ağrı’nın Hamur ilçesinde DEM Parti’nin ‘oyların yeniden sayımı’ talebi reddedildi.

Kırşehir’in Mucur ilçesinde MHP’nin ‘oyların yeniden sayımı' talebi reddedildi.

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde AK Parti’nin ‘oyların yeniden sayımı’ talebi reddedildi.

Aydın’ın İncirliova ilçesinde CHP’nin ‘oyların yeniden sayımı’ talebi reddedildi.

Çorum’un Bayat ilçesinde MHP’nin 'oyların yeniden sayımı' talebi reddedildi.

Nevşehir merkezde AK Parti’nin ‘tüm oyların yeniden sayımı’ talebi reddedildi.

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde AK Parti’nin ‘oyların yeniden sayımı’ talebi reddedildi.

Siirt’in Baykan ilçesinde MHP’in seçimlere yapmış olduğu itirazlar reddedildi.

Kırklareli’nin Üsküp ilçesinde AK Parti’nin ‘oylarının yeniden sayımı’ talebi reddedildi.” (İHA) – İhsan ÇELİKKAYA

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki