Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

Sıtmaya dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtmanın insandan insana dişi anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyon olduğunu belirtti.

Sıtmaya dikkat!

Hayatı tehdit eden sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu vurguladı. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü'nün her yıl 25 Nisan'ı "Dünya Sıtma Günü" olarak kabul ettiğini söyledi.

Sıtmanın yaygınlığına değinen Dr. Karaçay, halen dünya nüfusunun yarısının sıtma riski altında olduğunu belirtti. Özellikle bebekler, beş yaşın altındaki çocuklar, hamile kadınlar, AIDS'li hastalar ve turistlerin sıtmaya daha fazla yakalanma riski altında olduğunu söyledi. Bulaşmanın sivrisineklerin sayısını ve hayatta kalmasını etkileyen iklim şartlarına bağlı olduğunu açıkladı.

Sıtma belirtileri hakkında bilgi veren uzman, hastalığın ateş, baş ağrısı ve titreme gibi semptomlarla başladığını ve tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti. Sıtmanın tanısı, tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında da bilgiler verdi. Erken tanı ve tedavinin hastalığı azalttığını ve ölümleri önlediğini belirtirken, seyahat edenlerin önceden doktora danışarak koruyucu ilaç kullanması gerektiğini vurguladı. (İHA)

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki