Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

İşte aşı olmayanların yaydığı o hastalıklar

Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Esra Çakmak Taşkın, dünya genelinde aşılamanın yeterli seviyeye ulaşmadığını belirtti.

İşte aşı olmayanların yaydığı o hastalıklar

Özellikle son yıllarda kızamık, difteri, boğmaca gibi aşılarla önlenebilen hastalıklarda salgınların arttığına dikkat çekti. Dr. Çakmak Taşkın, dünya genelinde yaklaşık 20 milyon aşısız veya eksik aşılı çocuk bulunduğunu ifade etti.

Aşıların sağlık için önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Taşkın, aşılamanın toplum sağlığını iyileştirmek için en etkili ve uygun maliyetli yöntemlerden biri olduğunu belirtti. Ülkemizde 1981'den beri uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı ile birçok hastalığın aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Geçmişte büyük salgınlara neden olan hastalıkların aşılarla kontrol altına alındığını ancak dünya genelinde aşılamanın istenen seviyede olmadığını vurgulayan Dr. Taşkın, özellikle kızamık, difteri, boğmaca gibi hastalıklarda salgınların arttığına dikkat çekti. Aşı karşıtlığının da bu durumu tetiklediğini belirtti.

Aşı karşıtlığının artmasıyla birlikte yanlış ve eksik bilgilerin yayılmasının ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Dr. Taşkın, aşıların hastalıkların bulaşıcılığını önlediğini ve toplumu koruduğunu vurguladı. Aşı olmayan bireylerin toplum sağlığını tehlikeye attığını belirterek, aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmanın herkesin hakkı olduğunu söyledi. (İHA)

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki