Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

“En çok erkeklerde görülüyor”

Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Büşra Topuz Türkcan, "17 Nisan Dünya Hemofili Günü" dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

“En çok erkeklerde görülüyor”

Dr. Türkcan, kalıtsal kanama bozukluklarının dünya genelinde 7,5 milyondan fazla insanı etkilediğini belirtti. Hemofili hastalığının, kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan faktör 8 ve 9'un doğumsal eksikliği sonucu ortaya çıkan ve ömür boyu süren bir kanama hastalığı olduğunu ifade etti. Hemofili A ve Hemofili B olarak iki ana türü bulunan hastalığın, genetik geçiş gösterdiğini ve çoğunlukla X kromozomuna bağlı olduğunu açıkladı.

Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Türkcan, erken çocukluk döneminde kolay morarma, eklem içi ve kas içi spontane kanamaların yanı sıra girişimler veya travma sonrası uzun süren kanama vakalarının hemofilinin düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Kanama sıklığı ve şiddetinin faktör düzeyi ile ilişkili olduğunu belirten uzman, hastalığın ağırlığının faktör düzeyine göre farklılık gösterdiğini açıkladı.

Dr. Türkcan, hemofili hastalarının takibinin mutlaka hematoloji uzmanları tarafından yapılması gerektiğini ve hastaya yapılacak tüm girişimsel işlemler öncesinde koruyucu faktörlerin uygulanması gerektiğini vurguladı. Kan alma ve aşı gibi uygulamaların ise en ince iğnelerle ve uygulama sonrası bölgeye bası uygulanarak yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, faktör yerine koyma tedavisinin hemofilinin temel unsuru olduğunu belirterek, düzenli faktör kullanımıyla hastaların güvenle yaşamlarını sürdürebileceklerini ifade etti.

Son olarak, Dr. Türkcan, son zamanlarda gündemde olan gen tedavilerinin de hemofili tedavisinde umut verici bir yöntem olduğunu belirtti. (İHA)

Video Haberler

    ...

    İçerik sonu

    Getirilecek haber bulunamadı.

    Sonraki