Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

"Çocuğu susturmada kullanılan ‘ekran’, beyinde kalıcı hasar bırakıyor"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat'a göre, ebeveynlerin çocukları susturmak için kullandığı teknolojik ekranlar, beyin gelişimini olumsuz etkileyerek çocuklarda otizm, atipik otizm, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi pek çok hastalığın tetikleyicisi olabilir.

"Çocuğu susturmada kullanılan ‘ekran’, beyinde kalıcı hasar bırakıyor"

Ebeveynlerin çocuklarını enerjisini atmaları için teşvik etmek yerine ekranlara yönlendirmesi yaygın bir eğilim haline gelmiş durumda. Ancak uzmanlar, çocukların doğru bir beyin gelişimi için teknolojik ekranlardan uzak tutulması gerektiğini vurguluyorlar.

Dr. Aykanat'a göre, çocukların beyin gelişimi anne karnında başlayıp 2 yaşına kadar devam ediyor. Bu nedenle, çocuklar doğumdan itibaren 2 yaşına kadar ekranlardan uzak tutulmalı. Ekranların mümkün olduğunca sıfır olması önem taşıyor çünkü bu dönemde çocukların dış dünya ile etkileşime geçmeleri ve 3 boyutlu yaşamı deneyimlemeleri önemli. Ebeveynlerin çocuklarına sevgi göstermek, doğal yaşamla etkileşime geçmek ve dokunma duyularını geliştirecek aktiviteler yapmak, beyin gelişimi için kritik öneme sahip.

Ekran bağımlılığıyla büyüyen çocuklarda davranış ve kişilik bozukluklarının ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dr. Aykanat, ekranların çocukları gerçek dünyadan uzaklaştırarak olumsuz etkiler yarattığını belirtiyor. Ekran bağımlılığının otizm, atipik otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi pek çok hastalığın tetikleyicisi olduğunu söyleyen uzman, bu konuda bilimsel araştırmalardan da bahsediyor. Özellikle çocuklarda ekranların yol açtığı zararların erişkinlerdekinden farklı olduğunu belirten Dr. Aykanat, çocuklarda ekranların beyne özgü dalga boylarıyla ciddi zararlar verebileceğini vurguluyor.

Sonuç olarak, ebeveynlerin çocuklarını ekranlardan uzak tutarak doğal yaşama teşvik etmeleri ve fiziksel aktivitelere yönlendirmeleri önem arz ediyor. Çocukların beyin gelişimi ve sağlıklı bir yaşam için teknolojik ekranlardan mümkün olduğunca uzak tutulması gerekiyor. (İHA)

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki