Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

Ekili alanlarda pas ve mantar hastalığına rastlandı

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından ekili alanlarda yapılan incelemelerde buğdaylarda Septoria ve Pas, arpalarda ise mantar hastalığına rastlandı.

Ekili alanlarda pas ve mantar hastalığına rastlandı

Boğazlıyan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada İlçe müdürlüğü teknik ekipleri tarafından Boğazlıyan ilçesi sınırları içerisinde ekimi yapılan buğday ve arpa gibi hububat ekili alanlardaki arazi incelemelerinde buğdaylarda Septoria ve Pas, arpalarda ise arpa yanıklığı gibi mantar hastalıklarına sıklıkla rastlandığı bildirildi. Havaların sıcak ve yağışsız gitmesi durumunda hastalıkların şiddetinde ve yayılımında azalma, havaların yağışlı ve kapalı gitmesi durumunda ise hastalıkların şiddetinde ve yayılımında artış olacağına vurgu yapan Boğazlıyan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, üreticileri bu iki durumu dikkate alarak hastalıklara karşı ilaçlama kararı vermeleri konusunda uyardı.

PAS HASTALIĞI NEDİR?

Buğdayda Sarı (P. striiformis), Kahverengi (P. recondita tritici) ve Kara Pas (P. graminis tritici) hastalıkları yıllara bağlı olarak çok büyük ürün kayıplarına neden olabilmektedirler. Görülme sırası da verildiği şekildedir. İlk görülen “Sarı Pas” belirtilerinden dolayı “Çizgi Pası” olarak da adlandırılır. Makina dikişine benzeyen çizgi halinde birbirini takip eden püstüller şeklinde belirti oluşturur. Genelde yapraklarda görülse de gövde ve başakta da görülebilir. Kahverengi pas genellikle sarı pastan sonra kara pastan önce ortaya çıkar, “Yaprak Pası” olarak da bilinir. Belirtileri yaprak yüzeyinde dağınık kahverengi püstüller şeklindedir.  Paslar içinde en son ortaya çıkan “Kara Pas” sap, yaprak ve başaklarda görülebilir. Epidermisi yırtan diğer paslara göre daha büyük püstüller şeklinde görülür. Ülkemizde genelde mevsim sonuna doğru görüldüğünden ekonomik düzeyde zarar yapmamaktadır.

SEPTORYA YAPRAK LEKESİ NEDİR? (Septoria tritici)

Yaprak üzerinde önceleri küçük ve düzensiz, damarlarla sınırlanmış kahverengi lekeler şeklinde belirti verir. Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağı kaplayabilir. Lekelerin üzerinde küçük toplu iğne başı gibi siyah noktacıklar şeklinde piknitler oluşur. Hastalık bulaşık bitki artıklarında toprakta kışlar ve alt yapraklardan üste doğru bir yayılma gösterir. Yağmur bu hastalığın yayılmasında önemli bir faktördür. Tahıl küllemesi tüm ekim alanlarında görülen yaygın bir hastalıktır. Buğday dışında arpa, yulaf ve çavdarda da görülse ve belirtileri birbirine benzese de etmen her bir tahıl türü için özelleşmiştir. Etmen sadece konukçusu olduğu tahıl türünü hastalandırır. Örneğin buğdayda görülen külleme sadece buğdayı hastalandırabilir. Genelde sık ekilen, fazla azotlu gübre verilen yerlerde daha fazla görülür. Diğer hastalıklarda olduğu gibi lekeler nedeniyle fotosentez alanını azaltması yanında yatmaya da neden olduğu için verdiği zarar daha da artmaktadır.

Buğday yaprak hastalıklarının kimyasal mücadelesinde kullanılacak bitki koruma çözümlerimiz ve dozları aşağıda verilmiştir. Detaylı bilgi için uzman ekimize ulaşabilirisiniz.

ARPADA BAŞAK YANIKLIĞI NEDİR?

Arpada Başak Yanıklığı, Fusarium graminearum adlı bir mantar türünün neden olduğu bir bitki hastalığıdır. Bu hastalık, özellikle arpa (Hordeum vulgare) ve buğday (Triticum spp.) gibi tahıl bitkilerinde görülen önemli bir hastalıktır. Fusarium graminearum, bitki sapları, başaklar ve tohumlar üzerinde enfeksiyon oluşturabilir. Haber Merkezi

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki