Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

Doğru kitapları okumak depresyon ve anksiyeteyi iyileştiriyor

Uzman Psikiyatrist Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar, majör depresyonun toplumsal uyum, işlevsellik ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olduğunu ve önemli bir iş gücü kaybına yol açtığını belirtti.

Doğru kitapları okumak depresyon ve anksiyeteyi iyileştiriyor

Depresyon tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi temelli kitapların okunmasının semptomların çözülmesine katkı sağladığını açıkladı. Dr. Yaşar, depresyon tedavisinde antidepresan ilaçların yaygın olarak kullanıldığını ifade ederken, psikoterapiye ulaşmanın zor olduğu durumlarda bibliyoterapinin önemli bir ek "ilaç" olduğunu vurguladı. Bibliyoterapinin, bireylerin zorluklarını anlamalarına, davranışlarını geliştirmelerine ve günlük yaşamdaki sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olduğunu belirtti. Kitap seçiminin önemine değinen Dr. Yaşar, depresif ve kaygı şikayetlerini hedeflediğimizde doğru kitapların seçilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul Kararlılık Terapisi ve Şema Terapi çerçevesinde hazırlanmış kitapların tercih edilmesinin önemini vurguladı.

Bibliyoterapinin kullanım kolaylığı, erişilebilirlik ve düşük maliyet gibi avantajları olduğunu belirten Dr. Yaşar, yapılan çalışmaların psikososyal müdahalelerle birleştirildiğinde depresyonun tekrarlama riskini azalttığını gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, Bilişsel davranışçı terapi temelli kitapların anksiyete ve depresif belirtiler üzerinde etkili olduğunu belirtti. (İHA)

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki