Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

Yozgat’ın tescilli lezzeti cep yakıyor

Yozgat’ın tescilli lezzetlerinden olan tandır kebabı Kurban Bayramı’nın yaklaşması, kuzu tedariğinin zorlaşması ve fiyatlarının artmasından dolayı lokantalarda 300 liradan satışa sunulurken, esnaf maaliyetlere rağmen zam yapmamak için direniyor.

Yozgat’ın tescilli lezzeti cep yakıyor

Herkesin yiyebilmesi için uzun süredir porsiyon fiyatına zam yapılmayan tandır kebabı şu anda lokantalarda 300 liradan satışa sunuluyor. Lokantacılar 300 liradan satışı yapılan tandır kebabının maliyetlerinden dolayı kar ettirmediğini söylüyorlar. 

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun, tüm lokantalarda yaklaşık bir ton civarında kuzu eti işlenerek hazırlanan tandır kebabını herkesin tüketebilmesi için porsiyon fiyatına uzun süre zam yapmadıklarını, şu anda bir porsiyon tandır kebabının 300 lira olduğunu kaydetti. Şuanda bu fiyatlar ile para kazandırmayacak bir halde olduğunu vurgulayan Coşkan, müşteriler yiyebilsinler, tercih etsinler diye fazla zam yapmamak için direndiklerini vurguladı.

Yozgat'ın eşsiz lezzetlerinden biri olan ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nun onayıyla tescillenen tandır kebabı, giderek artan bir taleple karşı karşıya. Yozgat'ta yaşayanlar kadar il dışından gelenlerin de ilgi odağı haline gelen bu lezzet, geleneksel yöntemlerle hazırlanması ve özgün tatlarıyla damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor.

Daha önce sadece belirli lokantalarda sunulan tandır kebabı, talebin artmasıyla birlikte hemen hemen her lokantada bulunabilir hale geldi. Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun, bu artan talebi karşılamak için lokantalarda yaklaşık bir ton civarında kuzu etinin işlenerek tandır kebabının hazırlandığını belirtiyor. Ancak, bu artan talebe rağmen porsiyon fiyatlarında uzun süre zam yapılmadığını ifade ediyor. Şu anda bir porsiyon tandır kebabının 300 lira olduğunu belirten Coşkun, herkesin bu eşsiz lezzeti deneyebilmesi için fiyat politikasını koruduklarını dile getiriyor.

Tandır kebabı, Yozgat'ın kültürel mirasına önemli bir katkı sağlarken, yöresel gastronomiye olan ilgiyi de arttırıyor. Hem yerel halkın hem de şehre gelen ziyaretçilerin favori lezzetleri arasında yerini sağlamlaştıran tandır kebabı, Yozgat'ın gastronomik çekiciliğini ve lezzet yolculuğunu daha da zenginleştiriyor.

Tandır kebabı ustası Akif Kaynak, “Yemeğimiz özel kuzulardan meydana geliyor, yapılıyor. Tandırımızı biz bir gün önceden tuzluyoruz, tuza yatıyoruz. Sabahleyin geliyoruz ocağımızı yakıyoruz, meşe odunundan yakıyoruz. İki taraflı odun yanıyor, ortada demirimiz var şişleri takıyoruz. Karşılıklı ateşte pişiyor. Bu hemen hemen yaklaşık iki saatimizi alıyor, yani pişirmek. Ondan sonra sunuma hazırlıyoruz. 35 yıldır bu işi yapıyorum. Sadece müşterim Yozgat'a ait değil dışarıdan gelen müşterilerimize de hitap ediyoruz” dedi.

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun, “Yozgat'ta tandır kebabı yapmak için yaklaşık bir ton civarı kuzu eti işliyoruz, tüm restoranlarımıza. Tandır kebap kuzu etinden yapılır. Kuzu eti yaylım olması lazım, bizim Yozgat'ın özel kekik kokan otlarımız, kekiklerimiz vardır, bunlardan lezzetini alması lazım. Ortalama 18-24 kilo civarı kuzulardan oluşan bir yiyeceğimizdir. İki üç gün öncesinden kuzularımızı alırız, işleriz. Terbiye yaparız tuzla. İki üç gün bekletiriz. Daha sonrasında da odun ateşiyle, meşe odunuyla oluşan bir şeydir, bununla yaparız. Müşterilerimize sunarız. Tandır kebabı Yozgat'ın aslında en meşhur yiyeceğidir. Çünkü her gün günlük tüketen müşterilerimiz var. Üç gün yemedikten sonrasında bir eksiklik hissettiğini söyleyen müşterilerimiz de vardır. Tandır kebabı Yozgat'ta sürekli tüketilen, sürekli şekilde tercih edilen, en çok satışını yaptığımız bir yiyecektir. Pandemi sonrasında hatta bu sezon sonuna kadar biz çok zam yapmamak için çabaladık. 170 lira civarında satıyorduk bu zamana kadar. Ama son 6 ayda kuzunun aşırı derecede tercihten dolayı da fiyatlar 170 liraya satarken 200 lira civarı aldığımız kuzuyu şu anda 500 liraya alıyorsunuz kilosunu. Hal böyle olunca da biz de 300 liraya kadar çıkartmak zorunda kaldık. Aslında bu şu anda para kazandırmayacak bir halde. Müşterilerimiz yiyebilsinler, tercih etsinler diye de fazla da yapmamak için direniyoruz’’ diye konuştu. Haber Merkezi

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki