Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

Özel sektörün yurt dışı kredi 394 milyon dolar azaldı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre Şubat ayında 2023 yıl sonuna kıyasla 394 milyon ABD doları azalarak 163,4 milyar ABD dolarına düştü. Uzun vadeli kredi borcu 782 milyon ABD doları azalarak 153,9 milyar ABD doları olurken, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 389 milyon ABD doları artarak 9,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

Özel sektörün yurt dışı kredi 394 milyon dolar azaldı

Uzun vadeli borçlara ilişkin olarak, bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 126 milyon ABD doları arttığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1 milyar ABD doları artarak 15,8 milyar ABD dolarına yükseldiği gözlemlendi. Bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 152 milyon ABD doları azalırken, tahvil stoku 27 milyon ABD doları azalarak 1,2 milyar ABD doları düzeyine geriledi. Finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 1,4 milyar ABD doları azaldı, tahvil stoku ise 18 milyon ABD doları azalarak 10,1 milyar ABD doları olarak kaydedildi.

Kısa vadeli kredi borcuna gelince, bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 16 milyon ABD doları azalarak 4,5 milyar ABD doları olurken, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 313 milyon ABD doları azalarak 1,3 milyar ABD dolarına geriledi.

Borçların dağılımına bakıldığında, uzun vadeli kredi borcunun tahvil hariç özel alacaklılara olan kısmının bir önceki yıl sonuna göre 1,3 milyar ABD doları azalarak 106,1 milyar ABD doları olduğu görüldü. Kısa vadeli kredi borcunda ise tahvil hariç özel alacaklılara olan kısım bir önceki yıl sonuna göre 354 milyon ABD doları azalarak 7,5 milyar ABD dolarına geriledi.

Döviz kompozisyonuna göre uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,5'inin ABD doları, yüzde 35,4'ünün Euro, yüzde 2,2'sinin Türk lirası ve yüzde 3,9'unun diğer döviz cinslerinden oluştuğu belirlendi. Kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 45,3'ünün ABD doları, yüzde 28,0'inin Euro, yüzde 21,8'inin Türk lirası ve yüzde 4,9'unun diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Sektör dağılımında ise uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 37,8'ini finansal kuruluşların, yüzde 62,2'sini ise finansal olmayan kuruluşların oluşturduğu kaydedildi. Kısa vadeli toplam kredi borcunun ise yüzde 73,1'ini finansal kuruluşların, yüzde 26,9'unu ise finansal olmayan kuruluşların oluşturduğu belirtildi.

Son olarak, Şubat sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplamının 49,7 milyar ABD doları olduğu tespit edildi. (İHA)

Video Haberler

    ...

    İçerik sonu

    Getirilecek haber bulunamadı.

    Sonraki