Yozgat Haber Gazetesi Yozgat'tan Güncel, Son Dakika Yozgat Haberleri

Otomotiv ihracatı Mart ayında 3,2 milyar dolar oldu

Mart ayında Türkiye'nin otomotiv endüstrisi ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,8 azalarak 3,2 milyar dolar oldu.

Otomotiv ihracatı Mart ayında 3,2 milyar dolar oldu

Türkiye'nin genel ihracatında hala ilk sırayı koruyan otomotiv endüstrisi, bu dönemde yüzde 14,3'lük bir paya sahipti. Ocak-Mart döneminde ise otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 6 artarak 9 milyar 132 milyon dolara yükseldi.

Mart ayında, otomotiv endüstrisi ihracatında binek otomobil kategorisinde çift haneli bir düşüş gözlendi. İtalya'ya yapılan ihracatta yüzde 12'lik bir artış yaşanırken, Almanya'ya olan ihracatta ise yüzde 14'lük bir düşüş kaydedildi.

Ürün gruplarına bakıldığında, Tedarik Endüstrisi ihracatının 1 milyar 297 milyon dolarla en yüksek olduğu görülüyor. Binek otomobillerde ihracat yüzde 12,5 azalırken, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 34 arttı. Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 48 artarken, Çekiciler kategorisinde ise yüzde 59'luk bir düşüş yaşandı.

Ülke bazında, Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 13 azalarak 409 milyon dolarla en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Fransa, 365 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, İtalya'ya olan ihracatta yüzde 12'lik bir artış kaydedildi. Mart ayında Belçika, Rusya Federasyonu, Hollanda, ve Fas'a ihracatta artış yaşanırken, İspanya, Polonya, ve Bulgaristan'a ihracatta düşüş gözlendi.

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 8'lik bir azalış görülürken, diğer Avrupa ülkelerine olan ihracatta ise artış yaşandı. Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ise sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 31 artışla ihracat yapıldığı belirtildi. (İHA)

...

İçerik sonu

Getirilecek haber bulunamadı.

Sonraki